Pentagon: Rusija je od početka rata iskoristila 95 posto snage akumulirane na granicama

321
Dodaje se da su Rusi ispalili 600 projektila na Ukrajinu

Od početka rata Rusija je ispalila 600 projektila na Ukrajinu i iskoristila 95 posto snage akumulirane na granicama. Ovo prenosi CNN pozivajući se na visokog zvaničnika američkog Ministarstva odbrane, prenosi "eurointegration".

Prema zvaničniku, Sjedinjene Američke Države posmatraju borbe u Hersonu i Mikolajevu, a ruske trupe i dalje pokušavaju da opkole Kijev, Harkov, Černihiv i Mariupolj. Ali napredovanje je naišlo na snažan otpor Ukrajinaca, što je usporilo rusku ofanzivu.

U međuvremenu, masivni ruski konvoj sjeverno od Kijeva, koji pokriva oko 64 kilometra puta, ostaje praktično na mjestu, ali nema informacija koliko je udaljen od Kijeva. Krajem prošle sedmice nalazio se oko 25 kilometara od centra Kijeva.

Prema podacima s kojim raspolažu Sjedinjene Američke Države, i Ukrajinci i Rusi zadržavaju ogromnu većinu svoje vazdušne borbene moći, tako da nijedna strana nema prednost na nebu.

- Vjerujemo da ukrajinski narod u većem dijelu zemlje još uvijek ima sredstva komunikacije, pristup internetu i medijima - dodao je zvaničnik.