Penzija će biti, a FBiH prijeti kolaps

Političke igre koje su dovele Federaciju BiH do toga da 29. februara nema usvojen ni budžet ni odluku o privremenom finansiranju neće trpjeti 416.828 penzionera.

Januarske penzije biće isplaćene 5. februara. Potvrdio nam je to jučer Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda PIO/MIO. Ipak, problem ulaska u februar bez usvojenog budžeta nije mali, kažu ekonomski stručnjaci.

Nezabilježeno

Profesorica dr. Azra Hadžiahmetović ukazuje na to da će period bez usvojenog budžeta ili odluke imati dalekosežne negativne refleksije na ukupnu ekonomsku aktivnost u BiH: “U situaciji smo koja je gotovo nezabilježena u poslijeratnom periodu, iako smo u više navrata bilježili krize kad se budžeti usvajaju. Imajući u vidu okolnosti u globalnoj, evropskoj, regionalnoj, ali i bh. ekonomiji, ovaj period sa neusvojenim budžetom FBiH ima specifičnu težinu”, kako prenosi Oslobođenje

Za nju je nerazumljivo što se ključni akteri nisu mogli izdići iznad političkih interesa, u situaciji gdje su ekonomske i socijalne posljedice posebno naglašene. Prekidi unutar finansijskih tokova, pojašnjava Hadžiahmetović, odraziće se na ukupnu ekonomsku aktivnost i biće potrebno mnogo više napora da se stvari kasnije dovedu na isto. Ona kaže da ovu situaciju vide međunarodne finansijske organizacije, posebno one koje prate stanje vezano za koordinaciju ili donošenje budžeta, fiskalnu stabilnost i ukupnu makroekonomsku stabilnost, prije svega MMF: “Da ne govorim kakvu poruku šaljemo institucijama čiji smo punopravni član i od kojih očekujemo da različitim vrstama podrške pomažu reformama u BiH”.

Profesor dr. Vjekoslav Domljan ističe da međunarodne finansijske situacije sasvim lako mogu zaključiti da se ovdje radi o potpunoj neozbiljnosti: “U zemljama sa razvijenom demokracijom donošenje budžeta je centralni ekonomsko-politički događaj te zemlje i cijela zemlja je na nogama prateći kakva će biti politika u narednoj godini, a kod nas se to donosi, pa ne donosi, pa po žurnom postupku.. i zaista je postalo bespredmetno to sve komentirati”

Odgovornost

Dodaje da se mi, umjesto ozbiljnih analiza, utvrđivanja prioriteta i težnje da se raspoloživa sredstva rasporede po prioritetima u vrijeme donošenja budžeta, što smatra veoma ozbiljnim i teškim ekonomskim poslom, bavimo hoće li političari ili ne dići ruke za budžet. Federalni premijer Fadil Novalić podsjeća da ukoliko i Dom naroda Parlamenta FBiH ne usvoji budžet do kraja januara (a to je sutra; op. a), automatski staju sve isplate iz budžeta.

- Za privremeno finansiranje sad je kasno. Sve dok se ne sazove stari ili konstituira novi saziv, mi po zakonu ne smijemo isplaćivati ništa iz budžeta. FBiH prijeti kolaps i odgovorni za tu situaciju bit će svi oni koji su se usprotivili sazivanju Doma naroda starog saziva i svi koji su doveli do toga da još nemamo konstituisan novi saziv. Mislim na CIK koji je odugovlačio s načinom izbora delegata, ali i na međunarodnu zajednicu koja je odbacila mogućnost da budžet usvoji stari saziv. Sve dok ne bude konstituiran novi saziv, stari je, po mom mišljenju, legitiman, a ako delegati iz starog saziva uredno primaju plate, zašto ne bi mogli raditi, kaže Novalić.

MIMI ĐUROVIĆ RUKAVINA