Penzioner bio lažno prijavljen u Grazu- ostvarivao socijalne naknade, a živio u BiH…

.
Kriminalistička policija iz Graza istraživala je 71-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine. Sumnjiči ga se da je počinio tešku trgovačku prijevaru nezakonito prikupivši više od 18.600 eura socijalnih davanja.

 

Od ožujka 2022. kriminalisti Istražne skupine “SOLBE” (prijevare u socijalnom osiguranju) po dojavi Zavoda za mirovinsko osiguranje (ZMIO) istražuju 71-godišnjaka iz Bosne i Hercegovine. Opsežna istraživanja proširila su se na BiH i Hrvatsku.

Oni su otkrili da je prijavljena adresa stanovanja tog čovjeka u Grazu bila samo takozvana “lažna prijava” te da je njegovo uobičajeno mjesto stanovanja bilo u inozemstvu.

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, 71-godišnjaka se sada sumnjiči da je u Austriji između siječnja 2019. i veljače 2022. nezakonito ostvario invalidsku mirovinu odnosno dodatak u ukupnoj vrijednosti od oko 18.600 eura.

Radi se zapravo o socijalnoj naknadi namijenjenoj osiguranju minimalnog dohotka. 71-godišnjak je prijavljen državnom odvjetništvu u Grazu zbog sumnje na tešku trgovačku prijevaru.

 

Foto: BMF / Finanzpolizei - Facebook