Penzioneri o najavljenim subvencijama: Neka sebi uzmu tih 20 KM, a nama daju 500

.
Građani BiH, a posebno oni sa nižim primanjima, sva obećanja uzimaju sa rezervom

 

Jedna od mjera kojim Vlada Federacije BiH namjerava pomoći građanima na ublažavanju posljedica inflacije odnosi se na subvencioniranje računa za električnu energiju. Riječ je o pomoći za penzionere s najnižom penzijom koja sada iznosi 424,73 KM i korisnike stalne novčane pomoći koji imaju rješenja od nadležnih službi/centara za socijalni rad u FBiH.

Bit će predloženo da se sa 100 KM na pet mjeseci subvencioniraju računi za struju građanima u stanju socijalne potrebe

Ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić najavljuje da će u razdoblju od pet mjeseci, počevši od 1. jula do 30. novembra ove godine, za korisnike subvencija na računu biti posebno iskazan iznos subvencije, koji maksimalno može biti 25,50 KM po računima EPBiH, odnosno 27 KM za EPHZHB, a u zavisnosti od utrošene električne energije.

Pitali smo penzionere šta misle o najavljenom subvencioniranju. Većina naših sagovornika smatra da je ta pomoć dobrodošla, ali i da je nedovoljna. Također, sva obećanja građani BiH, a posebno oni sa nižim primanjima, uzimaju sa rezervom.

- Njima bi to stvarno značilo. Ali nažalost, to su samo prijedlozi i obećanja. Mi ne živimo od obećanja. Ustvari, već odavno živimo samo od obećanja.

- To mi baš nešto ne znači. Penzije su povećali jako malo, dok su sebi automatski podigli plate za 500 KM. Pa neka sebi podignu za 20 KM a nama nek daju po 500 KM.

- Ja sam ratni vojni invalid. Imam 107 KM invalidnine. Gdje sam ja? A penzioneri su dobili 40 KM povišice. Gdje smo mi koji smo branili te penzionere?

- Znači ta subvencija, dobro bi bilo da se ispoštuje. Svaka subvencija dobro dođe a posebno kada dođe zima, odnosno kada su režije skuplje i kada ljudi miruju u stanovima - neki su od komentara naših građana.

Pogledajte cijelu anketu.