Pero Gudelj želi prodati FIS, planira novi biznis: Sve mi je u životu uspjelo, samo nisam uspio sačuvati brak...

Jedan od najpoznatijih bh. poduzetnika, Pero Gudelj, otkriva da namjerava prodati svoj 50-postotni udio u jednoj od najvećih domaćih kompanija – „Fis Vitez“, i novac uložiti u razvoj megaprojekta na Vlašiću.

Gudelj, koji se veoma rijetko pojavljuje u medijima, ekskluzivno za BiznisInfo.ba otkriva šta će sve sadržavati projekat na Vlašiću koji će realizirati preko svoje kompanije „Mali FIS“, čiji je 100-postotni vlasnik.

Osim toga, u pregovorima je o kupovini još jedne kompanije za 12 miliona KM, a planira ući i u biznis sa taksi vozilima, pa čak osnovati i banku. Pregovara i o biznisu u oblasti stanogradnje u Beču.   

Vaša kompanija Mali FIS najavila je velike investicije na Vlašiću. Najavljivan je kompleks bi trebao sadržavati hotele, stadione, čak i mini aerodrom. Koliko je to realno i hoće li biti realizovano?


– Na odličnoj lokaciji na Vlašiću, nekoliko kilometara prije Babanovca, imam oko 2,5 miliona kvadratnih metara zemlje i tu mi je ambiciozni plan izgradnja jedno 7 do 8 hotela, 7 stadiona… Prije nekoliko mjeseci u blizini te lokacije otvorio sam i benzinsku pumpu da bih mogao gorivom puniti mašine i bagere sa kojima obavljam početne radove.

Ovo ljeto sam uradio infrastrukturne radove, urađeno je jedno 5 kilometara kvalitetnih puteva a neki dijelovi su asfaltirani. Konkretno, prvi hotel bi bio veličine 17.000 kvadratnih metara i kompanija Širbegović već priprema taj projekat. Ovih dana podnosim Općini Travnik zahtjev za izdavanje urbanističke dozvole da bi kompanija na proljeće mogla početi gradnju.

Hotel će sadržati i sportsku dvoranu za univerzalne sportove sa kojom će biti spojen toplim hodnicima. Osim toga planirano je i dječije zabavište na 5.000 m2, kapaciteti za team building i različite vrste proslava, restoran…

Takođe su planirane i tri ski staze a u blizini kompleksa neophodna je i izgradnja aerodroma i heliodroma. Ova investicija povećat će posjete ovom području, uvezati dodatno gradove – Sarajevo, Travnik, Banjaluku – a osim toga planina će oživjeti u toku proljetne i jesenje sezone.

Osim toga, na jednoj lokaciji od 3.000  kvadratnih metara ja već sadim različito voće, pa ćemo vidjeti šta će uspijevati na visini od 1.100 metara. Pokušat ću i sa staklenikom a plan je da se tu proizvodi zdrava hrana koja će biti uključena u ponudu hotela i restorana u budućem kompleksu. Kao prvi korak već je pokrenut i projekat zdrave hrane Herba shop.

Proizvodićemo i meso, na proljeće planiram izgradnju štala za 150 do 200 koza, ovaca, jelena… Dakle, osim biljne ponude i voća, imali bismo i svoje meso.

Kako bih to sve finansirao, razmišljam o prodaji svog udjela u kompaniji FIS, no i ukoliko do toga ne dođe ja ulazim u investiciju i idem postepeno. Moguće je da će to sve trajati i 10, 20 godina, ali bitno je izgraditi prvi hotel a onda će realizacija ići korak po korak.

Nije isključeno ni da ćemo tražiti međunarodne partnere koji bi učestvovali u izgradnji dijela kompleksa.