Pet godina borbe bez rezultata: Jedna stvar bi znatno olakšala izvoz u Hrvatsku

.
Pitanja elektronskog potpisa, radnog vremena graničnih prelaza, kao i povećanje broja graničnih prelaza s kontrolama za sve vrste robe, kao i produžetak boravka vozača duže od 90 dana u Schengen zoni, samo su neka koja je neophodno riješiti kako bi dosadašnja saradnja BiH i Republike Hrvatske bila još bolja, zaključeno je na privredno-dijaloškom forumu o temi Efekti ulaska Republike Hrvatske u Schengen iz ugla ekonomske saradnje HR/EU - BiH, koji je održan jučer u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH u saradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.

 

NAJAVA

Cilj organizovanja ovakvog foruma bio je da se pruže pomoć i podrška bh. privrednicima u prilagođavanju novonastalim uslovima poslovanja uzrokovanim ulaskom Hrvatske u Schengen.

- Ulazak Hrvatske u Schengen zasada nije nanio nikakvu štetu privrednicima. Ono na što se privrednici žale i što bismo mogli unaprijediti te o čemu smo razgovarali sa predstavnicima nadležnih državnih tijela Hrvatske i BiH odnosi se, prije svega, na elektronski potpis. Poznato je da se mi već pet godina u BiH borimo da se konačno uspostavi elektronski potpisa koji danas funkcionira samo na razini bankarskog sistema, kazao je Vjekoslav Vuković.

Vanjskotrgovinska razmjena BiH i Hrvatske u 2022. iznosila je 8 milijardi KM i svake godine je sve veća

Dodao je da je tokom foruma istaknuto da se, što se tiče samih carinskih procedura, tu neće ništa promijeniti, dok će, kada su u pitanju granične kontrole, biti jedan novi sistem koji se u najvećem dijelu odnosi na putnike.

- Granični prelazi sa fitosanitarnom kontrolom su jako bitni za naše privrednike posebno u ljetnim mjesecima. Mi trenutno imamo dva granična prelaza sa potpuno fitosanitarnom i veterinarskom kontrolom, a to su Bijača i Gradiška, ali ćemo raditi da se uz Svilaj koji bi trebao da se osposobi za izvoz, uključi i GP Izačić, kazao je Vuković, dodajući da je bilo govora i o radnom vremenu fitosanitarne inspekcije za koju je iskazana dobra volja da se produži, uz obaveznu najavu dolaska robe na granični prelaz 24 sata ranije.

PRAVILA

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević istakao je kako se pravila Schengena pri ulasku u Hrvatsku primjenjuju već određeno vrijeme i ništa se značajno nije promijenilo.

- Ono što smo primijetili jeste da nam u određenim stvarima sistemi nisu kompatibilni i to se mora što prije promijeniti, te je na bh. strani da iskoristi svoje mogućnosti da pokrene inicijative, prije svega prema EK-u, da se usklade određene stvari, ali i da se odrade tehnički stvari poput elektronskog potpisa koji bi pomogao protočnosti robe, posebno onima koji podliježu fitosanitarnoj inspekciji, istakao je Kovačević.