Pet godina zatvora za nesreću u kojoj su poginula dvojica mladića

Kantonalni sud u Zenici izrekao je presudu kojom je Nedima Međića proglasio krivim za nesreću koja se u julu prošle godine dogodila u mjestu Poljice kod Maglaja, u kojoj su tragično nastradali Ajnur Dikedžić (19) i Adin Hodžić (19)

Sud je Međića za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja koje je za posljedicu imalo smrt jedne ili više osoba osudio na pet godina zatvora, piše Dnevni avaz.

Kako je navedeno u presudi, Međić je nesreću skrivio tako što je kobne noći, upravljajući BMW-om brzinom od 97,5 kilometara na sat, u nepreglednoj krivini i preko dvostruke pune linije, započeo pretjecanje BMW-a, kojim je upravljao njegov poznanik Amin Mustabašić.

Pri izlasku iz krivine kod restorana “Kameni zamak“ svojim vozilom je otišao suviše ulijevo, pri čemu je lijevim točkovima zahvatio bankinu s lijeve strane, zbog čega je došlo do zanošenja njegovog vozila udesno te je prednjom stranom vozila udario u zadnji dio drugog BMW-a.

U presudi se dalje navodi da je zbog toga došlo do destabilizacije oba vozila, pri čemu je BMW kojim je upravljao Mustabašić sletio s ceste i udario u manji zidani objekt, koji se nalazio na zemljanom proširenju.

Tom prilikom Dikedžić i Hodžić, koji su bili saputnici u Mustabašićevom vozilu, zadobili su teške povrede, usljed kojih je Dikedžić preminuo na mjestu nesreće, dok je Hodžić podlegao iste noći u Kantonalnoj bolnici u Zenici.

Amir Devedžić, koji je bio suvozač u vozilu, te vozač Amin Mustabašić zadobili su teške i za život opasne povrede, ali su, srećom, uspjeli preživjeti.

Nakon udara, BMW kojim je upravljao Međić, s kojim su u vozilu bili još Maid Šehić i Aziz Bradarić, sletio je na desnu stranu ceste. Njih trojica su zadobila lakše povrede.