Pet najvećih favorita za pobjedu na ovogodišnjem Eurosongu

Kk

Sve je spremno za veliki spektakl Eurosonga! Tijekom ovog tjedna održava se 65. izdanje ovog prestižnog europskog glazbenog festivala koji je posljednjih godina prešao granice „Staroga kontinenta“ pa na njemu tako sudjeluju i predstavnici Australije, a bilo je govora da bi neke azijske zemlje mogle ući u natjecanje. Mnogo je favorita, gotovo se svakodnevno na mnogim kladionicama, pa tako i na Bet 365, događaju promjene na vrhu, što znači samo jedno – čekaju nas uzbudljivi eurovizijski dani. Pogotovo subotnje finale. U nastavku pročitajte kojih pet zemalja ima ulogu najvećih favorita za osvajanjem ovogodišnjeg izbora za pjesmu Eurovizije...

 

Švicarska

Švicarsku će ove godine predstavljati glazbenik koji u svom nazivu ima suze – Gjon's Tears. Ovaj 22-godišnji kantautor pravog imena Gjon Muharremaj (podrijetlom iz Albanije), trebao se natjecati prošle godine, no tada je jedini put u povijesti došlo do otkazivanja Eurosonga. Sad ima još jednu priliku da impresionira suce i publiku, ovaj put svojom dubokom i potresnom pjesmom "Tous l'Univers". Njegovi plesni pokreti, pak, ne bi trebali biti toliko „duboki“ i „potresni“. Vidjet ćemo kako će se njegov nastup svidjeti publici i žiriju.

 

Najbolji rezultat Švicarske na Eurosongu: pobjeda (1956. i 1988.)

 

Island

Vratili su se! Daði og Gagnamagnið bili su smatrani velikim favoritima za pobjedu na Eurosongu 2020. godine. Tada su postali viralni zbog svoje zarazne kombinacije catchy pjesme i plesa za "Think About Things". Bili su tada islandski fanovi razočarani kad je natjecanje otkazano. Srećom, islandski bend se vratio s još jednim disko hitom, "10 Years" koji uključuje dječji zbor i neke vrlo originalne plesne pokrete. Sigurni smo da Daði og Gagnamagnið ima velike šanse ući svojim plesom u srca publike, ali i žirija.

 

Najbolji rezultat Islanda na Eurosongu: 2. mjesto (1999. i 2009.)

 

Francuska

Francuska se ove godine natječe s Barbarom Pravi i laganom pjesmom "Voila", koja podsjeća na neke teme iz onih starijih filmova Jamesa Bonda. Pjesma sadrži pomalo žalosne zvukove violine i Pravijev impresivan glas koji je pun žudnje i koji je popraćen podosta dramatičnim gestikulacijama. Njezina strastvena isporuka čini se kao izravna referenca na jednu od najpoznatijih francuskih pjevačica, Edith Piaf.

 

Najbolji rezultat Francuske na Eurosongu: pobjeda (1958., 1960., 1962., 1969. i 1977.)

 

Italija

Snimka pjesme talijanske grupe, Måneskin, s druge probe u trajanju od 42 sekunde, objavljena je 15. svibnja na YouTubeu i već je prikupila više od 400.000 pregleda, što bi vam trebalo dati ideju o tome koliko interesa postoji za ovaj fantastični bend. Njihova pjesma "Zitti E Buoni" odlična je rock pjesma koja pokazuje izvanredne vokale frontmana Damanija Davida. Prije Eurovizije, bend je već uživao u uspjehu u svojoj rodnoj Italiji sa svojim debitantskim singlom iz 2017. godine, "Chosen". Njihov album prvijenac „Il ballo della vita“ objavljen je sljedeće godine i dosegnuo je prvo mjesto u Italiji. Službeni glazbeni video za njihovu pjesmu na Euroviziju već ima preko 21 milijuna pregleda na YouTubeu. Nakon što se Mahmood toliko približio trijumfu 2019. godine s hitom "Soldi", bilo bi sjajno vidjeti pobjedu Italije ove godine.

 

Najbolji rezultat Italije na Eurosongu: pobjeda (1964. i 1990.)

 

Malta

Sjajna 18-godišnja Destiny predstavlja Maltu na ovogodišnjem Eurosongu, s vrlo snažnom feminističkom pjesmom "Je Me Casse". Pjesma uključuje dopadljive, ali tradicionalne narodne dijelove povezane s ekspresivnim dijelovima koje bi ljubitelji modernije glazbe mogli povezati s Jasonom Derulom i Fifth Harmony, što bi se moglo pokazati popularnim kod sudaca. Video za "Je Me Casse" također uključuje neke impresivne scene. Ako se to isto „prebaci“ u nastupe uživo, Malta bi u subotu mogla slaviti prvu pobjedu u svojoj povijesti.

 

Najbolji rezultat Malte na Eurosongu: 2. mjesto (2002. i 2005.)