Pet saobraćajnih nezgoda u Velikoj Kladuši

servisne
Nove servisne informacije.

 

85 pacijenata zatražilo je pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša. Dežurni doktori Dinko Keserović i Mustafa Hodžić su 5 pacijenata uputili na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu.

5 saobraćajnih nezgoda evidentirano je u protekla 24h na području općine Velika Kladuša. U nezgodama su tri lica zadobila lakše tjelesne povrede. Nezgode su uzrokovane neprilagođenom brzinom i nepropisnim obilaženjem. Zabilježena su i tri narušavanja javnog reda i mira, dok krivičnih djela nije bilo.

Elektronapajanje je stabilno, saznajemo iz Poslovnice Elektrodistribucije Velika Kladuša.

Vatrogasna jedinica, prema riječima dežurnog Kapića, nije imala intervencija.

Drugi dan vikenda u okviru „Kladuškog ljeta 2023“ u Velikoj Kladuši biće u znaku sporta. Na igralištu pored Prve osnovne škole od 17:00h održaće se turniri u malom nogometu i uličnoj košarci, dok će na Trgu mladih od 18:30 biti održan VK FIT DAY. Posjetitelje „Kladuškog ljeta 2023“ večeras od 21:00h u Parku Omladinske radne brigade “7 Sekretara SKOJ-a” zabavljaće Belmin Čuturić.

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 30. jula 2013 je ustanovljen kao Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima u cilju podizanja svijesti o ovom problemu u globalnoj javnosti. Trgovina ljudima je globalan problem i jedan od najperfidnijih oblika kriminala na svijetu koji utiče na život miliona ljudi širom svijeta i oduzima im njihovo dostojanstvo.

Malo do umjereno oblačno, mjestimično sunčano vrijeme. U drugom dijelu dana porast naoblake u Bosni praćen pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeverozapadni, a u ostatku zemlje zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 25, a dnevna od 24 do 30, na jugu do 34 °C.

Opća slika djelimično će se pogoršati u drugom dijelu dana, izraženije u Bosni, gdje će sparno vrijeme, uz kišu i pljuskove uzrokovati jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika i meteoropata, a kod većine populacije remetiti osjet ugode. U Hercegovini stabilnije, pri tome i vruće, stoga je poželjno biti oprezniji te se ne izlagati pretjeranim aktivnostima. Preporučljivo je izbjegavati duže zadržavanje na suncu i provoditi mjere zaštite od UV zračenja.

 

Stanje na cestama

Uvjeti za vožnju jutros su povoljni, a promet vozila za sada umjeren. I danas se očekuje pojačan promet vozila na većini puteva u Bosni i Hercegovini, kao i na pojedinim graničnim prelazima. Savjetujemo oprezniju vožnju i izbjegavanje rizičnih preticanja.

Brojne su dionice sa aktuelnim radovima, tako da preporučujemo vozačima da planiraju svoje putovanje u skladu sa očekivanim zastojima.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Bihać-Kamenica, Vitez-Travnik (Nova Bila), Kiseljak-Busovača i Ripač-Dubovsko, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova), Kladanj (iz smjera Olova) i Hadžiće.

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima: Izačić, Velika Kladuša, Deleuša i Hum. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.