Peter Stano: Evropska unija očekuje da Crna Gora sprovede restriktivne mjere protiv Rusije

.
Crna Gora bi se mogla suočiti sa dvije vrste posljedica – međunarodnim i unutrašnjim

 

Nakon što Vlada Crne Gore nije donijela odluku o implementaciji sankcija Rusiji, Crna Gora bi se mogla suočiti sa dvije vrste posljedica – međunarodnim i unutrašnjim.

Portparol EU Peter Stano je podsjetio da je Crna Gora do sada imala stopostotni stepen u usklađivanju u odnosu na odluke EU, te da se očekuje da će Crna Gora sprovesti restriktivne mjere protiv Rusije.

Sprovođenje restriktivnih mjera i donesenih odluka je odgovornost nacionalnih vlasti. Očekujemo njihovo brzo sprovođenje od strane crnogorskih vlasti - rekao je Stano.

U NATO nisu željeli da komentarišu činjenicu da je Crna Gora jedina država članica Alijanse koja nije usvojila sankcije protiv Rusije.

- Crna Gora je nas pouzdan partner i doprinosi bezbjednosti. Crna Gora doprinosi stabilnosti na zapadnom Balkanu. Za to specifično pitanje vezano za sankcije, ipak bih prepustio crnogorskim vlastima da odgovore - rekao je on za RSE.

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula kaže da je riječ o svojevrsnoj sabotaži koja služi kao politički alibi.

- Djeluje kao da se crnogorski premijer u odlasku pokušava izvući od obećanja datog kroz odluku o pridruživanju sankcijama protiv Rusije kroz raspravu o nadležnosti institucija - rekao je Picula, prenosi RSE.

FOTO: TWITTER