Peter Van der Auweraert: Ovo je grozan dan za lokalno stanovništvo, jer su migranti sad primorani boraviti u napuštenim zgradama, šumama i javnim prostorima u Bihaću i ostatku USK

.
- Međunarodna organizacija za migracije za sve krivi institucije vlasti, koje se, kako kažu, ni nakon višemjesečnih pokušaja pronalaska najboljeg rješenja, nisu oglasile.

BIHAĆ, 23. decembra - Nakon mnogobrojnih nagađanja kako će migrantska situacija u USK završiti, danas je nizom događaja sve dodatno zakomplicirano. Požar, čiji uzrok do zaključenja ovog priloga nije bio poznat, progutao je nekoliko šatora u migrantskom kampu Lipa.

Sve je krenulo od zvaničnog napuštanja ovog kampa Međunarodne organizacije za migracije, nakon mnogobrojnih prolongiranja. Pored ugrožavanja prava migranata, ovo će, pretpostavlja se, uzrokovati i dodatne probleme ovdašnjim građanima

Danas je grozan dan za lokalno stanovništvo, zbog toga što će i oni također osjetiti posljedice ovakvih dešavanja, jer su migranti sad primorani boraviti u napuštenim zgradama, šumama i javnim prostorima u Bihaću i ostatku USK. Mislim da je također, ovo grozan dan i za cjelokupnu državu, jer sve internacionalne zajednice i mediji ovo gledaju. Ovakva dešavanja zaista su nepotrebna, rekao je Peter van der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH.