Petero poslanika SDP-a ide u Frontu?

Petero zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta, za koje je u ponedjeljak objavljeno da napuštaju ovu stranku, još nije zvanično predalo dokumente i izjave kojima potvrđuju da napuštaju stranački klub i počinju djelovati kao nezavisni zastupnici, potvrđeno nam je u Parlamentu FBiH.

Meliha Bijedić, Zlatko Ercegović, Hasan Muratović, Nedžad Šečić i Mile Atlagić bi to, kako doznajemo, trebali uraditi sutra, nakon čega će javnost detaljnije upoznati o razlozima razilaska sa SDP-om.

Poziv iz DF-a

Međutim, o nezadovoljstvu brojnih članova SDP-a, posebno onih iz Tuzlanskog kantona, već se mnogo pričalo i pisalo. Do raskola je došlo nakon odluke Glavnog odbora kojom se Kantonalnom odboru, uprkos odličnim izbornim rezultatima (najboljim od svih koje su postigle organizacije partije), zabranjuje da zajedno sa SDA učestvuje u vlasti TK-a. Potom su iz stranke isključeni predsjednik KO SDP-a Tuzla Enver Bijedić i protivkandidat Nermina Nikšića na unutarstranačkim predsjedničkim izborima Edin Delić, predsjednik OO SDP-a Lukavac i načelnik tog mjesta. Isključeno je i nekoliko kantonalnih zastupnika. Kao posljedica vrha partije donesena je odluka o formiranju nove stranke radnog naziva Bh. socijaldemokrati, čija će osnivačka skupština biti održana 7. septembra u Tuzli - piše Oslobodjenje.ba.

Iako je Bijedić u izjavi za Oslobođenje rekao da će se spomenutih pet zastupnika, vjerovatno, pridružiti ovom projektu, saznajemo da konačna odluka o tome još nije donesena. Njihovo istupanje iz SDP-ovog kluba smanjilo bi broj članova sa 16 na 11, a istovremeno, moglo bi značiti dodatne ruke na strani vladajuće koalicije i jačanje pozicije ljevice u vlasti.

- Mi u Demokratskoj fronti očekujemo korektnu suradnja za koju, uostalom, s naše strane ostaje otvoren poziv za sve one koji baštine ideju socijaldemokratije. U tom smislu, jasno je da razgovora ima i da će ih biti. Mi smo, svakako, značajan dio snaga koje će raditi na defragmentaciji ljevice, jer samo organizovana i snažna ljevica jeste garant opstanka i implementacije BiH kao savremene građanske države, u kojoj nema prostora za etničke podjele, kazala nam je šefica Kluba DF-a u PD PFBiH Alma Kratina.

Još jedan nezavisni

Šefa Kluba SDA Osmana Ćatića pitali smo očekuje li da se ovi zastupnici pridruže parlamentarnoj većini.

- Ne bih ulazio u razloge zašto su napustili Klub SDP-a. To je njihov izbor i njihovo pravo. Pretpostavljam da će formirati Klub nezavisnih zastupnika. Što se tiče njihovog budućeg djelovanja u federalnom Parlamentu, vjerujem da će raditi u interesu naroda i građana Federacije BiH, a samim tim će biti podrška parlamentarnoj većini, smatra Ćatić.

U Zastupničkom domu u ovom mandatu već je formiran jedan nezavisni klub, koji je osnovalo troje zastupnika nakon “razlaza” sa Nezavisnim blokom.