Građani FBIH potpisuju peticiju za besplatne lijekove za djecu oboljelu od raka

Online peticiju kojom se traži da se u FBiH uvede zakon o besplatnim lijekovima za djecu oboljele od malignih oboljenja do sada je potpisalo više od 4.620 ljudi.

- Često roditelji nisu u mogućnosti iz finansijskih razloga da nabave potrebne lijekove za liječenje njihove djece. Zar ćemo vječno putem SMS-a skupljati novac za liječenje najmanjih i da li će njihov život ovisiti o količini prikupljenog novca za liječenje. Tražimo od Vlade FBiH da hitno donese zakon o besplatnim lijekovima za djecu oboljelu od malignih oboljenja, da finansiranje tih lijekova ide direktno iz državnog budžeta. Kada se može naći novac za službena putovanja državnih dužnosnika, može se naći i za liječenje naših najmanjih građana - stoji u peticiji.

Građani koji su potpisali peticiju kazali su kako je to minimum koji država može pružiti roditeljima oboljele djece te da sva djeca zaslužuju zdravlje i budućnost. Poručili su političarima da srame što su doveli zemlju u takvu situaciju gdje se građani sami bore za život svoje oboljele djece.

Izvor: