Cazin: Petodnevni trening na temu "Praktične radionice za rad sa djecom iz autističnog spektra"

Jj

Petodnevni trening na temu "Praktične radionice za rad sa djecom iz autističnog spektra" koju je vodio dr.sc. Bojan Radić se danas uspješno završio.

Jedna od metoda augmentativne i alternativne komunikacije jeste PECS koji se koristi za rad sa djecom iz autističnog spektra, veliki broj djece iz autističnog spektra ne razvije govor i onda ih učimo da koriste zamjenski oblik komunikacije kao što je komunikacija putem razmjene slika ili PECS.

Trening se bazirao na teorijskom dijelu o PECSU kao i na praktičnom radu direktno sa djecom. Uposlenici Crip-a su upoznati i o negativnim oblicima ponašanja kod djece iz autističnog spektra i o strategijama pristupu negativnih oblika ponašanja.
Posebna pažnja se obratila na pisanje programa za djecu, korištenje ABLLS instrumenata i primjeni DTT tehnike u radu sa djecom iz austičnog spektra.

Veliko hvala našem Bojanu na svim konkretnim savjetima i uputama za rad sa našom djecom, takođe se zahvaljujemo Ministarstvu zdravstva rada i socijalne politike USK koji su financijski podržali trening.

Volimo da stvaramo pozitivne inkluzivne priče zajedno sa vama!