Petorica Bugojanaca krenula prema Srebrenici na pješačenje dugo 350 kilometara (FOTO)

Petorica Bugojanaca danas su krenula pješice put Potočara i bit će učesnici tradicionalnog „Marša mira Nezuk – Potočari'' te na taj način 11. jula, na 23. godišnjicu genocida u Srebrenici, odati počast stradalim stanovnicima ove nekadašnje zaštićene zone UN-a, prisustvovati komemoraciji i zajedničkom dženaza-namazu te ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica.

Na pješačenje dugo više od 350 kilometara krenuli su: Edhem Čehaja, Elvedin Šabić, Irhad Muratspahić, Sefer Velić i Selmir Omeragić. 

Prije polaska ispred centralnog šehidskog spomen-obilježja položili su cvijeće i proučili Fatihu šehidima Bugojna.

Najmlađi učesnik pohoda je 16-godišnji Irhad Muratspahić. Njemu je ovo druga godina da će pješačiti u „Maršu mira“.

2

- Prošle godine sam pješačio i bio sam zadovoljan što sam dao barem mali doprinos obilježavanju tužne godišnjice genocida u Srebrenici. Na dan dženaze mislio sam da neću izdržati od emocija, ali sam uspio. Bio sam tužan zbog svih nevino ubijenih, ali i sretan što sam učestvovao u ovom pješačkom pohodu. Očekujem da će i ove godine biti mnogo onih koji će odati počast nevino stradalim stanovnicima Podrinja – kaže Irhad.

Vođa puta je Edhem Čehaja, koji je do sada deset puta bio učesnik pohoda, od čega pet godina pješači iz Bugojna.

3

Iza ovog petog po redu tradicionalnog pohoda iz Bugojna stoji općinska Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, a generalni pokrovitelj je Općina Bugojno. Na ispraćaju Bugojanaca, osim članova porodica i prijatelja, bili su i bugojanski načelnik Hasan Ajkunić te predsjednica Organizacije porodica šehida poginulih boraca Đemka Dželilović.