Pezić tvrdi da je po islamu zabranjeno osiguravati automobile, osim ako ti to država ne nametne

.
Islamski tumač Elvedin Pezić, kojeg na Facebooku prate 240 hiljade osoba, poslao je upozorenje građanina Bosne i Hercegovine.

Naime, portal Crna Hronika prenosi kako se Pezić odgovorio je na pitanje: “Da li je dozvoljeno osiguravati automobil i poljoprivredne proizvode od neke prirodne nepogodne kao što su suša, poplave, leda i tako dalje”.

Ako su u pitanju osiguranja koja su zasnovana na komercijali, a sva današnja osiguranja poznata našim državama su čista komercijala, osiguravamo nešto. Šta znači osigurati? Da li će taj neko gdje osiguramo auto doći kod mog auta i stražariti i čuvati moje auto?

“Kada bi to bilo osiguranje, to je dozvoljeno da platimo čovjeka koji će stražariti i čuvati moj auto. Šta nam je neko osigurao? Dajemo 1.000KM na kraju godine nije bilo nikakvog udesa, u redu 1.000 KM ode u nepovrat.  Ili napravimo udes naplatimo 10.000 KM a dali 1.000KM?

Ili naše pare odoše nepovrat ili uzimamo nešto više od onog što smo uložili, tako da ako su u pitanju standardna, klasična, komercijalna osiguranja to je neispravno.

Ako nam nešto država nametne, kao u ovom slučaju osiguranje automobila mi to radimo pod prisilom, i uzmemo najjeftinije osiguranje koje možemo uzeti, pod prisilom činimo nešto što je zabranjeno.

Kada su u pitanju komeracijalna osiguranja nije dozvoljeno vjerniku da ih uzima osim ako mu je neko osiguranje nametnuto, i ne može on to nikako izbjeći. U ovom slučaju je to osiguranje auta, ako čovjek ima potrebu za automobilom on će ga voziti i osiguravati a kada je u pitanju poljoprivredni proizvodi te stvari nije mi poznato da je neka država obavezala poljoprivrednike da to osiguraju.

Sve dok to država ne nametne, čovjek neće uzimati ta osiguranja. – završava Pezić

 

Foto:Arhiv