Piće od četiri sastojka za detoksikaciju i mršavljenje

Pravilna ishrana ima ključnu ulogu u mršavljenju, ali je izuzetno važna i detoksikacija. Piće koje se pravi od samo četiri sastojka može značajno pomoći u oba slučaja.

Detoksikacija podrazumijeva proces pročišćavanja krvi u jetri gdje se toksini obrađuju kako bi se eliminisali iz organizma. Postoje različita pića koja potiču detoksikaciju i ubrzavaju metabolizam, odnosno osiguravaju dobru probavu hrane i brži gubitak viška kilograma.

Za jedno od takvih pića su potrebne tri mrkve, 2 do 3 cm svježe kurkume, dvije narandže i 1 cm đumbira, prenosi Hayat.

Ogulite koru đumbira i korijen đumbira te isjeckajte, a potom ogulite mrkve i stavite ih u blender zajedno s komadima narandže. Blendajte sve dok sastojci ne postanu kaša. Pulpu možete ukloniti pomoću cijetke, ali nije obavezno jer pulpa sadrži vlakna. Osim toga, možete dodati i dvije do tri supene kašike soka od limuna kako bi piće bilo ukusnije.

Mrkva sadrži malo kalorija, a mnogo vlakana, pa je zbog toga odlična za mršavljenje. Sok od mrkve potiče sagorijevanje masnoće.

Narandže također sadrže veoma malo kalorija, ali su bogate vitaminom C i vlaknima zbog čega ćete biti siti duži period.

Đumbir pripada grupi superhrane kada je riječ o mršavljenju. Ovaj korijen sprečava gojaznzost i čini vas sitim duži vremenski period.

Kurkuma ima protivupalno djelovanje te smanjuje upalu i korisna je u procesu mršavljena.