Pilav nakon novih mjera: Zdravstveni radnici su umorni i razočarani

asd
Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, kazala je da je u zimskom periodu važno biti što udaljeniji jedni od drugih

Također, Pilav objašnjava ko je izuzet od obaveznog nošenjenja maske na otvorenom.
 
Izuzeci su sportska takmičenja, djeca ne nose maske u školi. Suština je u prenošenju. Ovo je respiratorni virus, i treba imati dva metra distance. Izuzeci su vožnja biciklom, romobilom, motociklom. Dakle aktivnosti u kojima ste sami, a maska je opterećenje. Ocijenjeno je da su to niskorizične grupe, kazala je Pilav za Radiosarajevo .
Što se tiče federalnih zastupnika i upada inspekcije na jučerašnju sjednicu, Pilav je odgovorila:

Imali su preporuku federalnog ministarstva zdravstva i mogli su da održe sjednicu, kazala je Pilav.
Sve će se uraditi kako bi se izbjegao novi lockdown i zbog toga će se dodatne mjere uvoditi kako to situacija na terenu bude iziskivala, objasnila je Pilav.

A kakvo je stanje na terenu sa zdravstvenim radnicima, Pilav je to ovako prokomentarisala

Umorni smo, i malo razočarani. Nas je oko 5.500. Vodimo dugu bitku s virusom već deset mjeseci, dajemo sve od sebe. I teško je kada radite svoj posao stvarno svim snagama, i onda neko ima neku zamjerku, kazala je Pilav.
Maska, distanca je osnovno sredstvo u borbi protiv koronavirusa uz redovno održavanje higijene, još jednom je ponovila Pilav.