Pilot koji je preživio pad aviona u BiH i izbjegao zarobljavanje 1995. godine dobija dužnost u Pentagonu

pilot
O’Grady je preživio rušenje aviona, na 7.000 metara se katapultirao uz povrede te preživio šest dana u šumama BiH


Odlazeći predsjednik SAD-a Donald Trump je 17. novembra obznanio nominacije desetak osoba na ključne administrativne dužnosti za Pentagon, među kojima je Scott Francis O’Grady, iz Teksasa, za dužnost Assistant Secretary of Defense (International Security Affairs).

Bivši američki pilot, čiji je avion oboren iznad Bosne i Hercegovine 1995. godine i koji je preživio šest dana bez zarobljavanja, postavljen je na važno mjesto u Ministarstvu odbrane SAD-a, za zamjenika ministra odbrane koji će biti zadužen za međunarodnu bezbjednost, prenijeli su i brojni portali u Unsko-sanskom kantonu.
Naime, O’Grady je u junu 1995. godine, tada po činu kapetan, postao nacionalni heroj, jer je preživio šest dana u šumi u blizini Bihaća, pošto je njegov avion F-16 pogođen raketom.

Američki ratni heroj po čijoj životnoj drami u BiH je snimljen film “Behind Enemy Lines” postavljen je u rukovodstvo Pentagona


Pilot, koji se katapultirao s visine od gotovo 7.000 metara, zadobio je samo blage opekotine na vratu. O’Grady je tada imao malu rezervu hrane sa sobom, ali je kao pilot obučen za takve situacije uspio da preživi koristeći plodove prirode.
- Komanda marinaca je organizovala potragu i izvukla ga iz okoline Bihaća u rizičnoj operaciji, jer su snage bosanskih Srba provodile intenzivnu potragu za njim, objavili su i na društvenim mrežama unutar grupe Bihaćki aerodrom.

Pilot je 2002. godine izdao knjigu “Return with honors” u kojoj je opisao svoje preživljavanje u prirodi. Dobio je nekoliko vojnih priznanja, a vojsku je napustio 2001. i tada postao preduzetnik i konsultant, navodi se u biografiji koju je prenio Pentagon.

Dok u BiH pozdravljaju promociju pilota koji je učestvovao u intervenciji devedesetih, u Sjedinjenim Američkim Državama liberalni mediji osuđuju posljednje poteze predsjednika Trumpa vršeći pritisak na Bijelu kuću da se fokusira na primopredaju dužnosti Josephu Bidenu. Za O’Gradyja, iako je praktično ratni heroj, iznose kritike da je tokom svoje karijere, kao lovac, ubio dva slona u Zimbabveu.

Osim toga, u njegovoj biografiji na službenoj stranici Wikipedije navodi se da je O’Grady slao uvredljive poruke kolegi Fredu Welmanu, savjetniku “Lincoln Project” operacije bivših republikanaca da spriječe reizbor Donalda Trumpa za predsjednika.

Podsjećamo, nakon nedavno održanih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama i pobjede Joea Bidena, pravni tim Trumpa uložio je prigovore u nekoliko saveznih država zbog opravdane sumnje u izbornu krađu. Brojni zvaničnici i građani BiH pozdravili su izbor Bidena nakon što su mediji u SAD-u proglasili njegovu pobjedu.