Pilot projekat: Sistem dualnog obrazovanja u bihaćkim srednjim školama

Obrrtnička komora Unsko-sanskog kantona po prvi put s njemačkom Fondacijom „Krila nade“ i Udruženjem „Progres“ stipendiranjem praktične nastave kod poslodavaca za četiri učenika u Bihaću, organizira dualno obrazovanje. U saradnji sa njemačkom Fondacijom „Krila nade“ Obrtnička komora USK stipendirat će po dva iz Mašinske i Elektrotehničke srednje škole

Dualno obrazovanje je dio sistema srednjeg obrazovanja u kome se kroz teorijsku nastavu i vježbe u školi i učenje kroz rad kod poslodavca, stiču, usavršavaju i izgrađuju znanja, vještine, sposobnosti i stavovi u skladu sa standardom kvalifikacije i planom i programom nastave i učenja.

U Obrtničkoj komori će sa Službom za zapošljavanje USK razmotriti mogućnosti stipendiranja zanatskih zanimanja kako bi se učenici stručno osposobili za buduće radno mjesto.   U Obrtničkoj komori dualnim obrazovanjem mladima žele omogućiti da teoretsko znanje iz proizvodnih  zanimanja upotpune praktičnom nastavom kod poslodavaca i kvalitetno ih primijene u praksi. S njemačkom Fondacijom „Krila nade“ stipendirat će po dva iz Mašinske i Elektrotehničke srednje škole. Ukoliko se ova praksa pokaže uspješnom, realizirat će je i u ostalim općinama Kantona.