Pilot-projekt u gospodarenju otpadom: Ekološki korak ka evropskim standardima

Otpad
- Jedan broj građana bihaćke Mjesne zajednice Luke, u okviru pilot-projekta JKP „Komrad“ i partnera „Ekopak“ još ranije dobio je dvije stotine takozvanih žutih kanti za selekciju papirnog i plastičnog otpada. Koliko su građani ekološki osviješteni i disciplinirani i odlažu li otpad propisno, te da li će i ostali građani dobiti ove kante, provjerili smo u Upravi „Komrada“ i Savjetu MZ Luke...

BIHAĆ, 31. maja - Kako bi se smanjile količine komunalnog otpada koji se odlaže na deponijama, ali i povećao broj ambalaže za reciklažu, dvije stotine porodica u MZ Luke dobili su isti broj žutih kanti za odlaganje papira, pet-ambalaže i staklenog otpada.

Proteklo vrijeme je pokazalo kako većina građana poštuje pravila te selektirajući ga odgovorno odlaže kućni otpad. U ovoj mjesnoj zajednici živi oko 570 domaćinstava pa sva ona zbog ograničenog broja, nisu mogla dobiti žute kante.

Gledajući iskustva u Evrope, građani zemalja EU dužni su propisno selektirati svoj kućni otpad u tri ili četiri kante a ukoliko to ne čine podliježu zakonskim sankcijama, što u principu poštuju. Na žalost, naši građani još nemaju dovoljno razvijenu svijest o potrebi selekcije otpada.

Ipak bihaćki Komrad prednjači u odnosu na ostala komunalna preduzeća u našoj zemlji jer su tokom niza godina najviše prikupili i selektirali otpada u BiH što u svom biltenu objavljuje i potvrđuje Ekopak.