Pismo Vlade USK-a prosvjetnim radnicima: Dozvolite nam da dokažemo da ćemo ispuniti sve što dogovorimo

Prosvjetni radnici Unsko-sanskog kantona najavili su da će novu školsku godinu, koja bi trebala početi u ponedjeljak, 2. septembra, početi generalnim štrajkom. Povodom ovakve odluke oglasila se i Vlada USK, te u prilogu donosimo pismo Vlade Unsko-sanskog kantona prosvjetnim radnicima.

Uvaženi prosvjetni radnici,

Vlada Unsko-sanskog kantona zaprimila je zvaničan akt sindikata u obrazovanju, u kojem nas predstavnici sindikata u osnovnom i srednjem obrazovanju, obavještavaju da će ipak organizovati generalni štrajk u osnovnim i srednjim školama na području našeg Kantona.
Izražavamo iskreno žaljenje, u ime Vlade Kantona, što proces mirenja nije uspio. Također, razočarani smo, insistiranjem predstavnika sindikata na pojedinačnim zahtjevima, koji ostaju kamen spoticanja.

Prije svega, moramo istaći da je Vlada USK, u ovom sazivu, isplatila dugovanja, koja nemaju karakter plate, prema posvjetnim radnicima, zatečena od 2017. godine pa sve do kraja 2018. godine u ukupnom iznosu većem od 5.000.000,00 KM, a sve ostale obaveze planirali izvršiti u razumnom roku. Vlada USK je već do maja 2019. godine povećala plate prosvjetnim radnicima a od augusta 2019. godine planirali novo povećanje plata sa punim koeficijentom i osnovicom 302. Rekli smo i ostajemo pri tom, da hoćemo profesinalan i odgovaran rad uprava školskih ustanova, te da nećemo više dozvoliti malverzacije i neogovoran rad, kakav je utvrđen kroz izvještaje budžetske inspekcije i izvještaj Komisije koju je formirala ova Vlada. Očekivali smo da će nas sindikati u toj aktivnosti podržati, ali ta podrška je izostala.

Kada su u pitanju izmjene pedagoških standarda smanjili smo broj đaka po odjeljenjima na 32-16 na 28-14 učenika.

Vlada Kantona, prihvatila je skoro sve zahtjeve predočene od predstavnika sindikata u obrazovanju. Ono što nismo jest stavljanje van snage Pravilnika o tehnološkom višku, jer se prigovor predstavnika sindikata odnosio na traženje da se pri bodovanju za pravilnik ukine prednost u bodovanju za članove porodica poginulih boraca.

Zahtjev koji smo odbili, i za koji ne vidimo ni prostor za pregovore, jest zahtjev predstavnika sindikata da se otvori više od 20 novih radnih mjesta knjigovođa u školama, a što bi budžet za obrazovanje opteretilo sa 600.000,00 KM godišnje.

Iskreno mi je žao što su predstavnici sindikata odlučili da ne žele dalje pregovarati o modalitetima rješavanja svih ostalih pitanja bez prihvatanja ovih zahtjeva, te istrajavaju u zahtjevu za organizovanjem štrajka.

Vođeni namjerom da cijeli proces mirenja bude transparentan u prilogu su zapisnici sa sastanaka mirovnog vijeća. U ime Vlade USK, obraćam se prosvjetnim radnicima sa direktnim prijedlogom koji im njihovi predstavnici, očito nisu prenijeli.

Pozivam vas da nastava počne, po okončanju ljetnog raspusta, u korist učenika, a dozvolite nama u aktuelnoj vlasti, da dokažemo u narednih mjesec dana, da smo ozbiljni i da ćemo ispuniti sve što dogovorimo te da, u duhu iskrenog partnerstva, gradimo oblast obrazovanja i bolji standard za vas i vaše učenike, čije je pravo na obrazovanje iznad svih nas, naša dužnost a vaš životni poziv.

Premijer USK
Mustafa Ružnić

Image