Pitali smo turiste u Sarajevu: Sjećate li se ZOI '84.

Zaista me vežu sve lijepe emocije za taj neprikosnoveni sportski događaj koji je ujedinio cijeli svijet, rekla Napast

Sarajevo je prije 35 godina bilo centar svijeta. Tog zimskog, hladnog, snježnog 8. februara u glavnom gradu BiH počele su 14. zimske olimpijske igre, najbolje organizirane do tada.

Sarajevom sada pušu neki drugi vjetrovi, ZOI '84. je daleko iza nas. No, i dalje turisti koji dođu u ovaj grad osjećaju olimpijski duh. 

U razgovoru s ekipom Avaz.ba Simona Napast, koja dolazi iz Slovenije, kazala je da se s radošću sjeća Olimpijade i krilatice "Volimo Jureka više od bureka".

- S radošću se sjećam Olimpijade, prije svega zbog našeg Jure Franka, koji je osvojio prvu medalju u veleslalomu za Jugoslaviju. Zaista me vežu sve lijepe emocije za taj neprikosnoveni sportski događaj koji je ujedinio cijeli svijet – rekla nam je Napast.

Njen suprug Danilo Napast je istaknuo da su te ZOI davne 1984. bile nešto posebno, a za Sarajevo ga veže ista emocija kao i tada.

Pavel Kočkodaj (Pawel Koczkoday), koji dolazi iz Poljske, kazao nam je da se sjeća i da zna da su Olimpijske igre 1984. godine bile popularne.

- Hotel u kojem sam smješten izgrađen je za potrebe ZOI-ja. Osoblje hotela i mnogi drugi prepričavaju kako su to bili zlatni dani za BiH i Sarajevo. Svi se rado sjećaju 1984. Upoznat sam s tim da je ovaj grad opet domaćin jednog velikog takmičenja EYOF-a jer se osjeti taj sportski duh. Želim Sarajevu još puno ovakvih manifestacija – rekao je Kočkodaj.

Među turistima koje smo zatekli u našem gradu je i Miljana Stojanovska, koja dolazi iz Makedonije.

- Roditelji su mi pričali o ZOI-ju. Zadovoljstvo mi je što sam baš danas u Sarajevu, na godišnjicu ovog historijskog događaja za ovaj grad. Sarajevo ima olimpijski duh, održao ga je i nakon 35 godina i svih nemilih, ratnih dešavanja – rekla je Stojanovska.

I Lili Caratan s Hvara ispričala nam je da je u Sarajevu bila prvi put godinu nakon Olimpijade.

- I tada, godinu nakon ZOI-ja, grad je još živio taj olimpijski duh. Kao da su i dalje bili tu olimpijci, osjetila se pozitivna energija. U Sarajevu volim da boravim zimi, imate bogatstvo, prelijepe planine - rekla nam je Caratan.

Izvor: