Pjena preplavila rijeku: Šta se dešava u Usori?

usora


Prema anlizama uzoraka koji se rade u vodovodu voda je ispravna i u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Radi predostrožnosti, uzorci su poslati u Zavod za zaštitu zdravlja te se sugeriše korisnicima da do daljnjeg ne koriste vodu za piće.

Luka Ristić, direktor PKD „RAD“ a.d. Teslić – vodovod i kanalizacija kaže da je sinoć u rejonu vodozahvata primjećena velika količina pjene, te da su radnici preduzeća odmah analizirali vodu.

Radnici koji rade na pripremi vode su uzimajući redovno uzorke ustanovili da su svi parametri koji se mjere u vodovodu ispravni. Ipak radi predostrožnosti se korisnici vodovoda upozoravaju da do daljnjeg ne koriste vodu za piće dok ne dobijemo analize iz Zavoda za zaštitu zdravlja. Dakle, uzorke smo već poslali i čim se ti uzorci analiziraju i dobijemo rezultate korisnici će o svemu biti blagovremeno obavješteni – istakao je Ristić.
Goran Jović, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove sa komunalnom policijom u Opštinskoj upravi Teslić kaže da su inspektori dobili prijavu od građana da je na lokalitetu gradske plaže velika količina pjene.

Image
pjena

Sinoć u popodnevnim satima na lokalitetu gradske plaže od strane građana je prijavljeno da se širi neugodan miris sa prostora rijeke Velike Usore. Opštinski inspektori su izašli na lice mjesta i na četiri lokaliteta su uzeli uzorke za biohemijsku analizu vode. Nadamo se da će danas tokom dana biti poznati rezultati analize. Inspekcijski nadzor je nastavljen danas tokom dana i danas ćemo vršiti nadzor više lokaliteta u gornjem dijelu vodotoka Velike Usore. Teško je govoriti o čemu se radi jer je bila povećana zamućenost i visok vodostaj rijeke zbog padavina, a samim analizama ćemo saznati o kojim se jedinjenima radi, tako da ćemo moći imati izvještaj u toku dana – naglasio je Jović.