Planinar bez noge popeo se na Mont Everest i raširio palestinsku zastavu u znak podrške sunarodnjacima

Džerah (22), palestinski planinar koji je preživio rak, podigao je palestinsku zastavu kada je stigao do Everest baznog kampa da bi iskazao solidarnost s pet miliona palestinskih izbjeglica.

- Džerah je prvi palestinski planinar, izbjeglica s vještačkom nogom. Kada je imao 15 godina, dijagnosticiran mu je osteosarkom (rak kostiju) i desna noga mu je amputirana da bi mu život bio spašen. To ga nije spriječilo da postane planinar dvije godine kasnije i da dospije na vrh Kilimandžaro (5.100 metara) 2015. godine, s porukom nade za pacijente koji boluju od raka - saopćeno je iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori.

Danas se Džerah popeo na Mont Everest da bi prikupio potrebna sredstva za UNRWA (Agencija UN-a za brigu i pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku) školu.

"Al Džofeh", UNRWA škola koju je pohađao deset godina, suočava se sa zatvaranjem zbog nezapamćene finansijske krize koja je uzrokovana drastičnim smanjenjem finansijske pomoći Trampove administracije ovoj agenciji za 83 posto.