Erdoan: Planiramo u najskorije vrijeme početi s gradnjom autoputa Sarajevo - Beograd

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) rekao je da SEECP ostvaruje doprinos u integraciji zemalja zapadnog Balkana u euroatlantske institucije.

On je kazao da vjeruje kako će EU podržati ideju integracije zemalja zapadnog Balkana u EU.

- Kao što znate, posljednjih godina nalazimo se na udaru migracija dok se zemlje EU ne mogu dogovoriti za prihvat nekoliko desetina migranata - kazao je Erdoan, dodajući da se u Turskoj nalazi veliki broj migranata.

Kako je naveo, Turska je provela brojne mjere usmjerene na suzbijanje ilegalnih migracija te je turska policija u tom kontekstu privela milion osoba, prenosi Avaz.ba.

On je rekao da je Turska na taj način pomogla sigurnosti Evrope i zapadnog Balkana te da Turska i susjedne zemlje snose najveću štetu ilegalnih migracija.

 - Mi smo od samog početka podržavali ideju postojanja stalnog sekretarijata i nadam se da ćemo riješiti taj problem. Jedan od ciljeva jeste podizanje naših komunikacija na najviši nivo i to ćemo navesti u deklaraciji - kazao je Erdoan.

Autoput Sarajevo - Beograd nazvao je “putem mira”, ukazujući na njegovu iznimnu važnost, posebno kada je riječ o povećanju saradnje i uvezivanju.

- Autoput Sarajevo - Beograd predstavlja strateški projekt, imamo za cilj da njime povežemo cijeli region. Planiramo u najskorije vrijeme početi s ovim projektom. Trebamo razviti našu ekonomsku saradnju. Od velike je važnosti da jačamo infrastrukturu digitalnih veza.

Dodao je i kako je postignut dogovor o snižavanju cijena rominga te ukazao na važnost tehnoloških inovacija.