Planirate putovati iz BiH u zemlje EU, ovo su uslovi koje morate zadovoljiti

putovanje
Bosna i Hercegovina kao i većina evropskih zemalja otvorila je svoje granične prelaze za putnike nakon što su isti zbog panedmije koronavirusa bili zatvoreni.

 

S obzirom da pandemija još uvijek traje zbog sprečavanja širenja virusa uvedene su i posebne mjere na graničnim prelazima kojih se putnici moraju pridržavati, razlikuju se od zemlje do zemlje.

Bosna i Hercegovina otvarila je svoje granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Ova odluka se odnosi samo na građane ove tri države, dok državljani ostalih zemalja u BIH mogu ući zbog poslovnih obveza pod uslovom da posjeduju poziv pravnog lica iz BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-KOV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska.

Ono što je na snazi od 21.05. jeste da državljani BiH koji se vraćaju u zemlji više ne idu u samoizolaciju koja je bila na snazi.

Ukoliko planirate putovati u Hrvatsku a nemate državljanstvo ove zemlje morat ćete zadovoljiti neke uslove za prelazak. Ako strani državljanin ima namjeru prijeći državnu granicu treba posjedovati dokumentaciju kojom dokazuje eventualno vlasništvo nekretnine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj ili plovila moguće i nositelj leasinga, ili dolazi na sprovod u Republiku Hrvatsku posjeduje odgovarajuću dokumentaciju kojom to dokazuje.

Po zadovoljenju uvjeta, tim stranim državljanima omogućuje se prijelaz državne granice, evidentira ih se te upisuje mjesto/adresu na kojoj će boravitim odnosno na kojoj se nekretnina/plovilo nalazi, kontakt broj telefona i vrijeme boravka-kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske.

Kao druga mogućnost jeste da posjedujete dokumentaciju kojom dokazuju poziv gospodarskog subjekta u Republiku Hrvatsku, ili poziv na poslovni sastanak. Za te putnike potrebno je upisati mjesto/adresu na kojoj će boraviti te kontakt broj telefona i vrijeme boravka-kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske.

Svi ostali strani državljani koje imaju neki poslovni razlog, kojeg se u ovome času ne može predvidjeti, a nemaju odgovarajuću dokumentaciju, potrebno je uputiti da svoju namjeru prelaska državne granice, ulaska u Republiku Hrvatsku najave na uzg.covid@mup.hr te će im se u najkraćem roku odgovoriti na taj zahtjev.

Kako bi smanjili  gužve na graničnim prijelazima i skratili vrijeme čekanja za prelazak državne granice koje će biti produženo u odnosu na graničnu kontrolu proteklih godina zbog prikupljanja dodatnih podataka, preporučuje se stranim građanima koji namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj da unaprijed dostave svoje podatke putem web stranice entercroatia.mup.hr.

Za putnike koji na taj način dostave podatke neće biti potrebno dodatno zadržavanje na graničnom prijelazu radi davanja potrebnih podataka jer će granična policija imati te podatke u sistemu.

Također, putnici koji na taj način dostave podatke, na svoju će e-mail adresu povratno dobiti potvrdu o zaprimljenoj najavi te sve potrebne informacije vezano uz upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.Putnici koji ne dostave unaprijed svoje podatke putem navedene aplikacije moći će sve to obaviti i na graničnom prijelazu prilikom ulaska u RH, ali će za njih biti potrebno duže vrijeme čekanja u zasebnoj traci.

Iz Informativnog centra BIHAMK za Akta.ba su kazali kako prate situaciju u BIH i regiji i redovno informiše javnost o stanju na graničnim prelazima.

 

U nastavku pogledajte uslove za ulazak u druge zemlje .

SRBIJA

Srbija je otvorila granične prelaze za putnički i robni saobraćaj bez neophodnog testa na koronavirus i dozvole komisije.

CRNA GORA

Crna Gora je otvorila svoje granice sa BIH.

ALBANIJA

Albanija je otvorila svoje granične prijelaze za državljanje BIH.

SLOVENIJA

Slovenska granica otvorena je za državljane iz zemalja EU i Evropskog gospodarskog prostora (EGP), ako u zadnjih 14 dana nisu boravili izvan EU. Za državljane iz trećih zemalja BiH, Srbija, Crna Gora… ostaju ograničenja i obvezna karantena ako ulaze u Sloveniju s namjerom ostanka. U slučaju državljana EU, njihov ulazak u Slovaniju može biti odbijen ukoliko imaju simptome koronavirusa.Svi manji granični prelazi prema Italiji su zatvoreni. U funkciji su granični prijelazi: Vrtojba, Rateče, Fernetiči, Škofije i Krvavi potok.

AUSTRIJA

Austrija je otvorila granice za svoje susjedne zemlje: Sloveniju, Slovačku, Češku i Mađarsku.

Određena ograničenja i dalje ostaju na granici sa Njemačkom, Švicarskom i Lihtenštajnom gdje postoje određeni izuzeci. Za ulazak u Austriju iz Italije, kao i svih drugih zemalja sa kojima Austrija ne graniči potreban je negativan COVID test ne stariji od 4 dana ili se ide u 14-dnevnu karantenu. Ovo je na snazi i za Austrijske državljane koji se u Austriju vraćaju iz Hrvatske preko Slovenije do 16.06..

MAĐARSKA

Mađarska je zabranila ulaz u državu svim stranim državljanima.

Također, Mađarska ponovo uvodi granične kontrole na austrijskim, slovačkim i slovenskim graničnim prijelazima. Robni promet je dozvoljen uz stroge kontrole. Ta vozila se mogu kretati po strogo propisanim cestama i zaustavljati samo na unaprijed dogovorenim benzinskim stanicama.

SLOVAČKA

Slovačka će od 10. juna omogućiti slobodna putovanja u i iz 16 europskih zemalja  a to su Hrvatska, Njemačka, Lihtenštajn, Švicarska, Slovenija, Bugarska, Grčka, Cipar, Malta, Estonija, Latvija, Litva, Finska, Norveška, Danska i Island.

Od ranije su otvorene granice sa Češkom, Austrijom i Mađarskom.

ČEŠKA

Kontrola na granicama Češke produžena je do 13.06. Državljanima Češke, državljanima zemalja EU i strancima koji imaju boravak u Češkoj dozvoljen je ulazak u zemlju uz 14-dnevni karantin, izuzev ako imaju negativan test na COVID, ne stariji od 4 dana.

POLJSKA

Nije dopušten ulazak onima nemaju adresu stanovanja u toj zemlji. Svi oni koji žive u Poljskoj, a ulaze u tu državu moraju u 14-dnevnu karantenu.

Poljska najavljuje da će vjerojatno otvoriti granice sredinom juna. Zasad se provode kontrole na graničnim prijelazima.

FRANCUSKA

Građani EU mogu napustiti Francusku kopnenim putem i proći kroz Francusku kao tranzit. Pojedinačni, manji granični prijelazi su zatvoreni. Francuska najavljuje da bi od 15. juna mogla otvoriti granice sad su uvjetno otvorene za građane EU.

RUSIJA

Ruske cestovne granice su još uvijek zatvorene.

ŠPANIJA

Zatvorene granice za sve građane koji nemaju državljanstvo ili adresu stanovanja u toj zemlji. Španija planira otvaranje granica  tokom juna.

TURSKA

Turske vlasti produžile su zabranu ulaska za nekoliko virusom najugroženijih zemalja.

NJEMAČKA

Granične kontrole prema Austriji, Francuskoj i Švicarskoj ostaju do 15.06., ali od 16.05. kontrole su fleksibilnije i provode se na osnovu rizika.

Za putovanje i dalje treba imati opravdan razlog, turistička putovanja nisu moguća. Granične kontrole sa Luksemburgom završene su 15.05., dok će se otvaranje granice sa Danskom uskladiti sa Danskom vladom.

ŠVICARSKA

Švicarska je popustila dio mjera na granicama, odnosno uz predočenje dokaza moguć je ulazak u zemlju s važnim osobnim razlozima, tranzit je slobodan, a otvoranje granica trebalo bi uslijediti 15. juna. Slobodan je ulazak iz Njemačke ili Austrije.

ITALIJA

Još uvijek je na snazi zabrana ulaska i izlaska iz Italije, kao i ograničenje kretanja u samoj zemlji. U Italiju mogu ući državljani Italije, osobe koje dolaze u hitnim situacijama, zbog medicinskih ili profesionalnih razloga. Obavezna je 14-dnevna kućna izolacija. Oni koji dolaze iz poslovnih razloga mogu odložiti karantin, ukoliko napuste zemlju 72 sata od ulaska.

Kada su u pitanju vanjske granice Europske unije a tu su još i Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska iste će  bit će zatvorene do 15.06. 

Mjera se odnosi na sve građane nečlanica Europske unije koji neće moći ući u EU ako nemaju dugotrajnu adresu u jednoj od država članica, ako nisu članovi obitelji građana EU ili ako nisu diplomati.

I dalje će se propuštati dvosmjerni transportni promet, te liječnici koji rade u EU, a žive pograničnom području u nekoj od država izvan EU.

Međunarodni aerodrom Sarajevo od 02.06.2020. ponovo je otvoren za civilni zračni promet. Do sada su održani komercijalni letovi na relacijama Budimpešta-Sarajevo-Budimpešta, kompanije Wizz Air i let iz Beograd za Sarajevo i nazad kompanija Air Serbia.

Air Serbia planira u prvoj polovini mjeseca juna imati dva leta sedmično, dok od druge polovine mjeseca planira imati šest letova sedmično.

Prema trenutnim najavama i kompanija Turkish Airlines bi polovinom mjeseca trebala uspostaviti letove iz Istanbula za Sarajevo, kao i kompanija Austrian Airlines, na relaciji Beč-Sarajevo-Beč.

Do kraja mjeseca juna sa letovima bi trebala početi i kompanija Eurowings prema nekoliko destinacija u Njemačkoj.

Prilikom putovanja preko Međunarodnog aerodroma Sarajevo neophodno se pridržavati mjera, a one uključuju  obvezno nošenje maski, držanje fizičkog razmaka,te uputa koje dobiju od svake kompanije ponaosob.

Iz Sarajevskog aerodroma napominju da su kompanije te koje uspostavljaju linije, a sve na osnovu procjena i analiza tržišta, odnosno interesa građana za određene linije.

"U ovom slučaju, kompanije posebno prate mjere koje se provode prema stranim državljanima prilikom ulaska u našu zemlju, odnosno obratno kada je u pitanju ulazak stranaca, te bh. državljana prilikom ulaska u druge zemlje. S obzirom da su u većini zemalja još uvijek na snazi restriktivne mjere kada je u pitanju ulazak stranih državljana, to je ujedno i glavni razlog uspostavljanja trenutno manjeg broja linija od strane kompanija", kazali su.

Značajniji povratak kompanija i uspostavu letova prema destinacijama koje su postojale na našem aerodromu ranije, očekujemo u mjesecu julu.

Sa Međunarodnog aerodroma Tuzla također su uspostavljene linije kompanije ‌Wizz‌ ‌Air koji su uveli brojne mjere zaštite kako bi osigurali najbolje moguće sanitarne uslove. Prvi let uspostavljen je za Beč.

Ukoliko se desi da sa tuzlanskog aerodroma poleti putnik koji, zbog određenih mjera i propisa, ne može ući u zemlju u koju je naumio, MAT je dužan platiti kaznu od 5.000 eura za svakog putnika kojem je dozvolio prolazak kroz terminal i ukrcavanje na avion, kao i snositi troškove boravka u inostranstvu do povratka u BiH.

Iz Aerodroma apeluju na putnike da prije putovanja informacije o uslovima ulaska u zemlju u kojoj putuju potraže kod Granične policije ili na aerodromu.

Mostarski aerodrom za 10 dana očekuje nastavak saradnje s Croatia Airlinesom na relaciji Mostar - Zagreb, koja je i prije pandemije imala mali broj putnika. Kompanija Eurowings je još ranije otkazala svoje letove za čitavu sezonu.

Ostali letovi su za sada upitni jer je Aerodrom u jako teškoj finansijskoj krizi.

Mostarski aerodrom bilježi pad prometa još od 2015. godine. U 2019. godini imao je samo oko 35 hiljada putnika.

Sa Banjalučkog aerodroma za sada su uspostavljene linije kompanija Ryanair i Air Serbia.