Platforma „Politika mladih USK“: Vrijeme je za mlade; ideje i ukazivanja na nedostatke su bitni u komunikaciji

Na samom početku 2020. godine grupa mladih ljudi pokrenula je projekt Platforma „Politika mladih USK“ s ciljem afirmisanja mladih u iznošenje ideja, potreba i nedostataka, kako bi se stvorila što bolja komunikacija s politikom u ovom kantonu i općinama.

„Svjesni smo da Unsko-sanski kanton prednjači u broju odlaska mladih u zemlje Evropske unije, jer ovdje nešto ne valja – bolja budućnost, bolji uvjeti života, bolje shvatanje potreba i ko zna šta još. Problem našeg kantona i države je taj što se ne slušaju potrebe mladih, već se raspravlja o problemima koje nigdje ne vode, osim razmišljanima o nastavku života van BiH. Shodno tome, naš cilj je da djelujemo. Da pričamo s mladima, da kroz ankete, razgovore, razmotravanja vidimo šta je ono što nama, mladima je od velike važnosti, koje su naše potrebe, te iste javno predstavljamo politici u ovom kantonu i javnosti, u nadi da će isti se naći na temama rasprava i da će se barem nešto desiti.“ – kazali su iz Platforme.

Platforma je za kratko vrijeme rada privukla dosta mladih ljudi, pa je broj zainteresovanih velik. „Razgovarali smo sa dosta osoba i mladih ljudi. Ono što nas raduje jeste da ima dosta lijepih kritika i da smatraju da je naš projekt ono što je potrebno. Predstavili smo platformu i nekim političkim predstavnicima i dobili smo podršku, međutim, na samome početku rada smo odlučili da nećemo podržavati ni jednu političku stranku ili pojedinca, posebno u ovoj izbornoj godini, želimo biti politički neovisni“ – kazao je Elvedin Hasanagić, jedan od osnvača Platforme, te dodao: „Svi imaju priliku da se pridruže ovom projektu. Imamo odlične ljude u timu i vjerujem da možemo ostvariti zamišljeno. Ne kažem da ćemo uspjeti u svemu, ili da ćemo uspjeti da svaka ideja bude realizovana, međutim, smatram da ćemo barem na neke stvari ukazati i potaći razmišljanje kod naših političkih predstavnika.“

Ciljevi Platforme Platforma „Politika mladih USK“ ima za cilj biti skup ideja mladih koji žele fokus dešavanja prebaciti na sebe i na svoje potrebe. Svaka ideja koja će biti od koristi mladima će biti cilj Platforme, a među njima su afirmisati mlade da se aktivno uključe u odbranu svoje budućnosti, potaknuti mlade da politiku, politička dešavanja i izbore političkih predstavnika shvate ozbiljno jer u tome leži njihova budućnost; uključiti u društveni život zajednice i njihovom informiranju;

Platforma će se baviti i politikama koje se posredno dotiču mladih i koje utječu na opći razvoj i prosperitet te opću društvenu dobrobit, kao i svim ostalim pitanjima koja se posredno odnose na mlade... Pozitivnu priču je prepoznao mladi aktivista i student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Tarik Abazović, koji se od samog početka stavio na raspolaganje Platformi za bilo koji vid djelovanja.

“Nakon što sam dobio ponudu od nekoliko mladih i perspektivnih ljud, da se pridružim Platformi, koja je zasnovana na pokretanju pozitivnih priča na području USK, istu sam prihvatio bez razmišljanja. Ono što me je posebno radovalo, jeste činjenica, da je cilj Platforme zasnovan na riješavanju aktuelnih problema, kao što su odlazak mladih, nazaposlenost...” – kazao je Tarik.

Platforma “Politika mladih USK” je neformalna i nestranačka grupa mladih okupljenih oko ideje uključivanje mladih općine u društveni život, predstavljanje zajedničkih interesa i potrerba mladih u Unsko-sanskom kantonu, kao i prepoznavanja potreba kod mladih. Pridružite nam se, jer vrijeme je za mlade!