Plenković: Ako ne budemo mogli kupiti avione koje želimo, poništit ćemo konkurs

Premijer Republike Hrvatske, Andrej Plenković, potvrdio je kako slijedi poništenje konkursa ukoliko Hrvatska ne bude mogla kupiti avione koje želi. Šta će, u tom slučaju, biti s ministrom Krstičevićem čiji je to projekt, zasad se ne zna.

 U ovom trenutku imamo informacije da SAD nije saglasan s prodajom aviona koje je Izrael ponudio Hrvatskoj te insistira da se iz njih ukloni sva oprema kojom su avioni izraelskom tehnologijom nadograđeni i modificirani. Očekujemo očitovanje Izraela s obzirom na nove okolnosti. Kao što sam rekao javno prije tri sedmice, ako zbog problema koji su nastali na relaciji između Izraela i SAD ne budemo mogli kupiti avione kakve smo odabrali, hrvatska vlada će poništiti odluku o odabiru - rekao je Plenković dodajući kako je Izrael na sebe preuzeo obavezu da od SAD dobije dopuštenje za prodaju aviona, te da čekaju informacije od Izraela.

Rukovodioc stručnog tima Ministarstva obrane RH za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, brigadir Davor Tretinjak, ustvrdio je u petak kako je u rujnu State Department Izraelu dostavio, a Izrael proslijedio Hrvatskoj, odobrenje da mogu prodati avione F-16 CD Barak, odnosno zrakoplove s modificiranom, izraelskom opremom. "To je pismo arhiviramo i u Izraelu i u Hrvatskoj u Ministarstvu obrane", naglasio je.