Plenković u Orašju: Snažno se zalažem za ulazak BiH u Evropsku uniju

.
U prisustvu velikog broja građana te visokih dužnosnika iz BiH i Hrvatske danas je u Orašju zvanično otvoren Konzulat Republike Hrvatske. Konzularno predstavništvo otvorio je predsjednik Vlade republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je poručio da se snažno zalaže za ulazak BiH u EU.

Svečanom otvorenju konzularnog predstavništva susjedne države prisustvovali su predstavnici Vlade Hrvatske, Vijeća ministara BiH, Vlade Federacije BiH te Skupštine Posavskog kantona.

Zgradu konzulata zvanično su otvorili predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i Predsjedavajuća vijeća ministara BiH Borjana Krišto. Ona je kazala da je otvaranjem konzulata Orašje dobilo diplomatski status.

"Nadam se da će i ovaj konzulat doprinijeti učvršćivanju naših prijateljskih odnosa, a posebno veza na ekonomskom planu. Na ovakav način se doprinosi što jednostavnijem ostvarivanju konzularnih usluga svima onima koji žive na prostoru Posavine. Međutim, tu djelatnost ne gledam samo kroz izdavanje ličnih dokumenata, već je ovo plod saradnje na raznim poljima između Republike Hrvatske i BiH", kazala je Krišto.

Kako je istaknuto, otvaranje hrvatskog konzulata u velikoj mjeri će olakšati mještanima posavske regije koji imaju državljanstvo susjedne države u kontekstu izdavanja ličnih dokumenata, ali i ostvarivanja prava glasa prilikom izbora.

"Ovo je još jedna poruka podrške i prijateljstva, brige i posvećenosti Hrvatske. Ovo je i signal želje za unapređivanjem daljih političkih, ali i ekonomskih odnosa te četiri milijarde eura razmjene, koliko je ona iznosila prošle godine. Jedni drugima smo i važni trgovinski partneri, što potvrđuje 1,3 milijarde eura investicije iz Hrvatske u BiH", naveo je Plenković.

On je izrazio želju da BiH uspije u reformskim naporima koje poduzima Vijeće ministara BiH. Poručio je i da se snažno zalaže za ulazak BiH u Evropsku uniju.

"Time bi BiH nakon stjecanja kandidatskog statusa kojeg smo snažno podržali u decembru prošle godine, bila u poziciji i da otpočne pregovore o pristupanju Evropskoj uniji. Sve je to dio onoga što je snažna, kontinuirana i odgovorna politika Republike Hrvatske, posebno vlade koju predvodim već sedam godina", poručio je Plenković.

Inače, ovo je šesti Konzulat Republike Hrvatske koji je otvoren u našoj zemlji.

 

Foto:Arhiv