Plenković uoči samita EU - zapadni Balkan: Zagovarat ćemo dalji napredak BiH

N

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da će se na večerašnjem samitu EU - zapadni Balkan u Briselu zalagati da Bosna i Hercegovina uhvati korak sa susjedima i ubrza proces integracije u Evropsku uniju.

- Drago mi je da imamo ovaj samit Evropske unije i zemalja jugoistočne Evrope, zapadnog Balkana. Podsjećam da sam godinama zagovarao da se ovakvi sastanci održavaju sistemski. Sjetit ćete se da smo od Soluna 2003. do Sofije 2018. imali 15 godina bez samita u punom formatu. Važan sastanak je bio i onaj u Zagrebu za vrijeme hrvatskog predsjedavanja - kazao je Plenković.

Premijer Hrvatske je dodoao da su bili i sastanci u Sloveniji i Albaniji i da je i ovaj današnji skup priprema za sutrašnji razgovor Evropskog vijeća o proširenju, koje je jedna od glavnih tema samita.

- Zadovoljni smo da se šalje poruka poticaja na reforme, veće poticajne podrške zemljama regije, boljeg međusobnog povezivanja, posebno infrastrukturnog, a mi ćemo zagovarati dalji napredak Bosne i Hercegovine koja je nama posebno važna i bitna te da se i ona uključi i ulovi korak sa drugim zemljama regije koje su u ovom trenutku ispred nje. Crna Gora i Srbija pregovaraju, Albanija i Sjeverna Makedonija su također institucionalno ispred, a mi želimo da i BiH napreduje nakon što smo joj pomogli 2016. da podnese zahtjev i nakon što smo se lani borili da dobije status države kandidata. Sada ćemo se truditi da dobije najbolji mogući kontekst zaključaka za perspektivu otvaranja pregovora - naglasio je Plenković.

Istakao je da na samitu očekuje od lidera iz regije da pokažu koliko su motivirani da poduzimaju reformske korake i da se prikaže šta se učinilo u proteklom periodu.

- Taj veliki, kompleksni, transformativni proces proširenja ima svoje etape i svaka od zemalja vozi svojom brzinom, a ponavljam da je nama u nacionalnom interesu da i BiH dobije ubrzanje - poručio je Plenković.

Lideri šest zemalja Zapadnog Balkana okupili su se u Briselu na samitu s liderima EU-a, za koji se očekuje da će se fokusirati na potencijalne zajedničke odgovore na izazove u sve složenijem geostrateškom kontekstu.