Plenković: Vlada danas donosi mjere za ublažavanje rasta cijena goriva

321
Otvarajući 122. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.

Ranije ovoga tjedna održan je i izvanredni sastanak Europskog vijeća, gdje se dogovarala pozicija Europske unije o šestom paketu sankcija protiv Rusije zbog brutalne agresije na Ukrajinu i kršenja međunarodnoga prava.

Taj je paket uključio i zabranu uvoženja nafte, uz određene iznimke za zemlje koje su u poziciji da naftu dobivaju isključivo naftovodima.

Važno je, istaknuo je predsjednik Vlade, da se za Hrvatsku otvaraju velike mogućnosti – osobito kroz povećanje kapaciteta i dodatna ulaganja u LNG terminal na Krku i plinovode Plinacra – da postane energetski hub i kapitalizira svoj geostrateški položaj.

Ista je stvar i s naftom jer Hrvatska može kroz Jadranski naftovod omogućiti dopremanje nafte za rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj.

“Hrvatska svoju poziciju, u ovim novim okolnostima u smislu energetskoga huba, može i treba na najinteligentniji i najkonstruktivniji način pretvoriti u regionalnu poziciju koja je važna i za nas i za nama susjedne zemlje, s obzirom na tektonske promjene kada je riječ o energetskoj arhitekturi i infrastrukturi u Europi”, poručio je premijer Plenković.

Osvrnuo se i na najavljeni rast cijena naftnih derivata najavivši da će se u ponedjeljak održati sjednica Vlade na kojoj će se donijeti odluke koje će taj rast ublažiti.