Plesna revolucija: U Mostaru više od 200 mladih plesalo protiv nasilja nad ženama

.

U Mostaru je danas plesna revolucija protiv nasilja nad ženama okupila više od 200 mladih koji su na Španskom trgu u okviru kampanje "One Billion Rising", svojim koreografijama pod sloganom „Rise for freedom” poslalo poruku da žele jednaku budućnost za sve.

Članica organizacionog tima Tajma Tiro Demić ističe kako je ovo globalna kampanja koja se nekoliko godina događa u cijelom svijetu, a da su Mostar i Bosna i Hercegovina već godinama u cijelom projektu.

"Cilj kampanje je podići svijest ljudi o nasilju nad ženama, a mi želimo poslati poruku iz Mostara i reći glasno 'stop svakom obliku nasilja nad ženama'. Cilj je koristiti javni prostor i podržati tu revoluciju plesom jer je ples najslobodniji način izražavanja", kazala je Tiro Demić za Klix.ba.

Naglašava da je ove godine tema cijele kampanje "ustanemo za slobodu", te da je zadovoljna brojem učesnika.

Ističe da su od samog početka svi plesni klubovi iz Mostara uključeni u ovu kampanju a da se svake godine pridruži i veliki broj građana, a tako je bio i danas.

Program je počeo službenim plesom nakon čega je svaki klub predstavio svoju koreografiju, a sam događaj je privukao pažnju prolaznika od kojih su se neki i pridružili plesnoj revoluciji u najvećem hercegovačkom gradu.

"Break the chain" je službena pjesma i koreografija koju godinama svi skupa plešu, a plesni koraci se mogu naći na YouTube kanalu, tako ih mnogi mladi već i znaju.

Organizatori kampanje "One Billion Rising" u Mostaru su Vijeće mladih Grada Mostara, Američki kutak Mostar, Podružnica psihologa Hercegovina, Udruženje Centar za razvoj i edukaciju "Hera".

 

Foto: Mostarski.ba