Plitvička jezera skuplja od Yellowstonea

sjsjsjskk
Poskupljenjem ulaznice za vrijeme ljeta na 300 kuna (40 eura) Plitvička jezera postaju jedan od najskupljih nacionalnih parkova na svijetu, što uprava opravdava činjenicom da treba ograničiti broj posjetilaca jer je ta svjetska destinacija prirodne baštine ugrožena zbog gužvi.

Cijena od 300 kuna za odrasle odnosi se na posjete u junu, julu, avgustu i septembru, dok cijena za decu i mlađe od 18 godina u tom razdoblju iznosi 120 kuna (16 eura), piše agencija Hina. 

To znači da samo ulaznice za četvoročlanu porodicu koštaju 840 kuna (112 eura), pri čemu treba dodati troškove za hranu, piće, parking što cijenu jednodnevnog izleta diže na više od 1.000 kuna (134 eura). 

Novi cjenovnik stupio je na snagu 1. januara, a turističkim agencijama je najavljen još prošle godine, rekao je upravnik Nacionalnog parka "Plitvička jezera" Tomislav Kovačević. 

"Cilj je postići održivo upravljanje. U posljednje dvije godine mnogo je učinjeno na zaštiti prirode od otpadnih voda, te očekujemo da ćemo juna, na konferenciji UNESCO-a, dobiti pozitivno mišljenje za 2019, ali na održivom upravljanju moramo istrajati i dalje", istakao je on. 

Programom upravljanja broj posjetilaca je ograničen na 12.000 dnevno, dok je prethodih ljeta bilo čak 15.000 i 16.000 ulazaka u Nacionalni park. 

Plitvička jezera ostvarila su prošle godine gotovo 400 miliona kuna prihoda (530.000 eura), spremni su projekti od 150 miliona kuna za modernizaciju hotela, a sprovodi se i 60 stručnih projekata s institutima i fakultetima za floru, faunu i jedinstvenu plitvičku sedminetnu bigarsku stenu. 

Kovačević kaže da je neistraženo mnogo na Plitvičkim jezerima koja, na primjer, imaju i "čovječju ribicu" koje inače ima u Postojinskoj jami, da su plitvičke pećine nedovoljno istražene, a za sve to treba novaca kao i za održavanje. 

Gotovo svi najpoznatiji svjetski nacionalni parkovi imaju jeftinije ulaznice: Cijene su od 20 do oko 250 kuna (3,5 do 35 eura), neki imaju jeftinije ulaznice za domaće posjetioce nego za strance, a posjeta nekima je čak i besplatana. 

Da bi se vidio slavni Veliki kanjon u SAD-u, treba izdvojiti 35 dolara, ako se u njega ulazi vozilom, ili 20 dolara, ako se ulazi pješice ili biciklom. 

Ulaznica za američki Yellowstone je 30 dolara ako se ulazi vozilom ili 15 dolara za pješake ili bicikliste i to do sedam dana boravka. 

Posjeta Nijagarinim vodopadima u Kanadi je besplatna. 

Upravnik Nacionalnog parka "Plitvička jezera" na te činjenice uzvraća tvrdnjom da su "Plitvice jedna od deset svjetski najpopularnijih prirodnih destinacija".

"Druge možda imaju nižu cijenu, ali treba reći da Plitvice imaju 300 kvadratnih kilometara, a Veliki kanjon u Americi 5.000, tako da je stepen opterećenja posjetom različit i mi moramo ograničiti posjete", rekao je Kovačević. 

On je naglasio da Plitvice kao vrhunsko odredište nemaju i adekvatnu vrhunsku hotelsku infrastrukturu. 

Uprava ima investicione projekte da Plitvice i po turističko-ugostiteljskoj ponudi budu vrhunske, s hotelima s četiri i pet zvijezdica umjesto s tri, te da se u Grabovcu uz hotel sa samo 30 soba sagradi novi sa 130, s bazenom i kongresnom dvoranom, a to košta, rekao je Kovačević.