Plug-in hibridi troše i zagađuju puno više od deklariranog

dvs
Prema T&E, nagli porast emisije CO2 čim se baterija isprazni pokazuje da plug in hibridi nisu prikladni za dulja putovanja, premda se upravo zbog toga prodaju.

 

Plug in hibridi, koji se mogu kretati potpuno čisto tj. električno, kao i s motorom s unutrašnjim izgaranjem, obećavaju najbolje iz oba svijeta. U gradu se mogu voziti na struju, a na dužim putovanjima ne trebaju stanice za brzo punjenje. Korištenje vozila je kontroverzno, jer troše malo na papiru, ali samo kada se kreću na čisti električni pogon. Međutim, električni domet vozila je mali, a studija koju je naručila organizacija za zaštitu okoliša Transport i okoliš (Transport and Environment) pokazuje kolika je stvarna potrošnja ovih vozila.

U tu je svrhu stručnjak za emisiju štetnih plinova Emissions Analytics u ime organizacije ispitao tri plug in hibrida: dva bestselera Mitsubishi Outlander i Volvo XC60, kao i BMW X5, koji nudi relativno velik električni domet od 81 kilometar. Vozila su testirana na različitim rutama s punom baterijom i u čistom ili primarnom električnom načinu vožnje dok se baterija ne isprazni. S napunjenom baterijom, tri su modela emitirala 28 do 89 posto više CO2 na 100 km nego prema službenim podacima. Kad se baterija ispraznila, emitirali su tri do osam puta više, a u režimu punjenja (u vožnji benzinac puni baterije) čak tri do dvanaest puta više. Prema T&E, nagli porast emisije CO2 čim se baterija isprazni pokazuje da plug in hibridi nisu prikladni za dulja putovanja, premda se upravo zbog toga prodaju. Zapravo ih morate puniti češće od automobila na baterije kako biste postigli niske emisije.