Nova mjera vlade: Po 100 maraka mjesečno budućim zidarima, pekarima, krojačima...

Konkurs za upis u srednje škole na području Tuzlanskog kantona bit će raspisan danas, a mjesta će biti za 5.962 učenika.

Konkurs za upis u srednje škole na području Tuzlanskog kantona bit će raspisan danas, a mjesta će biti za 5.962 učenika.  

Naredna godina 

Od naredne školske godine Vlada Tuzlanskog kantona dodjeljivat će po 100 KM mjesečno onim učenicima koji se opredijele za upis nekog od deficitarnih zanimanja.

Prema listi, deficitarna zanimanja u Tuzlanskom kantonu su zidar, tesar, keramičar, zavarivač, rudar, stolar, tapetar, pekar, obućar i krojač.

- Poznato je da se već nekoliko godina borimo s neadekvatnom upisnom politikom. Kao Vlada, predložili smo značajne mjere, u prvom redu kada je u pitanju sam Univerzitet u Tuzli. Vlada je i ove godine planirala nove studijske programe, čak i otvaranje nove organizacione jedinice. Paralelno s tim, mi smo u planiranju budžeta za 2018. godinu, radi motiviranja učenika kako bi upisali neko od deficitarnih zanimanja, planirali budžetom 100.000 KM. Na taj način želimo da pomognemo porodicama i učenicima da se odluče za neko zanimanje s liste deficitarnih – pojašnjava ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović (SBB).

Tržište rada 

Prema njegovim riječima, Vlada i Ministarstvo na čijem je čelu, obratili su se Privrednoj komori TK i Službi za zapošljavanje TK kako bi se došlo do konkretnih podataka o tome kojih zanimanja trenutno najviše nedostaje na tržištu rada.