Po uzoru na BiH: Osniva se rezervni sastav policije u Hrvatskoj

Iako zakonsko uporište za aktiviranje rezervnog sastava policije postoji, a u Upravi policije je i Odjel rezerve, zaživi li ovaj plan MUP-a, rezervni sastav policije formalno bi bio ustrojen prvi put od rata, navodi ''Večernji list''.

Dodaju da u MUP-u o tome ne žele govoriti, najviše zbog toga što s Ministarstvom finansija još nije zatvorena novčana konstrukcija cijelog nauma.

Jedino što se od njih može čuti jest to da bi se rezervni policajci angažirali na području onih uprava u kojima imaju prebivalište, a njihov bi osnovni zadatak bio rasteretiti postojeće policijske snage, prenosi Avaz.

Njihova je interpretacija i ta da bi se tako policajcima koji su zbog beneficiranog radnog staža otišli u penziju, dok su zapravo itekako radno sposobni, omogućilo da lakše prebrode prestanak radne aktivnosti.

Međutim, u policijskim se redovima može čuti da je stvarni razlog taj što u policiju mladi ne žele, dok iz njenih redova mnogi odlaze, i to prvenstveno zbog male plaće.

 

Prema važećoj Uredbi o rezervnom sastavu policije, propisano je da policija ne može brojati više od 30 posto aktivnog sastava, što bi značilo da MUP može mobilizirati oko 6.000 ljudi.