Poboljšanje energetske efikasnosti donosi toplije objekte i manje račune građanima KS

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA je u partnerstvu s Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) započela implementaciju Modela poboljšanja energetske efikasnosti (Model EE), kojim želi doprinijeti da što veći broj građana pod povoljnijim uslovima izvrši energetski efikasno utopljavanje svojih objekata stanovanja.

Do sada su implementirani različiti projekti iz oblasti energetske efikasnosti na području KS, a očekivanja su da će se kroz ovaj novi model ubrzati aktivnosti u ovoj oblasti i povećati broj objekata koji će se sanirati u narednom periodu. Krajnji cilj jeste da građani utopljavanjem zgrada dođu do manjih računa.

Kako nam pojašnjava Faruk Cerić, program menadžer Sektora za upravljanje regionalnim razvojem u SERDA-i, kroz Model EE uspostavljene su procedure, kriteriji i mehanizmi za finansiranje poboljšanja energetske efikasnosti u objektima kolektivnog stanovanja, individualnog stanovanja, kao i u javnim zgradama. 

"Cilj je da se korisnicima, građanima na području KS, kao i nadležnim institucijama, osigura mehanizam finansiranja poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu putem kredita, gdje će se rata kredita vraćati kroz uštede koje bi se ostvarile implementacijom mjera energetske efikasnosti", kazao nam je Cerić.
 

Faruk Cerić (Foto: D. S./Klix.ba)

Faruk Cerić 

Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji na izradi Modela EE između Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA, formirana je Radna grupa za podršku implementaciji Modela energetike efikasnosti.

Članovi Radne grupe održali su niz sastanka na kojima su definisali sadržaj Modela EE koji je obuhvatio analizu postojećeg stanja u zgradarstvu na području KS, pozitivne rezultate ulaganja u energetsku efikasnost u zgradarstvu, principe realizacije samog modela, način finansiranja modela, izbor preduzeća koja će raditi energetski audit, projektovanje, izvođenje radova i nadzor nad izvedenim radovima, marketinški plan, plan edukacije aktera uključenih u model, kao i prijedloge mjera i preporuka Vladi KS koje trebaju rezultirati potpunom funkcionalnošću modela. 

Održan je i niz sastanka s predstavnicima banaka koje bi pružile usluge kreditiranja krajnjih korisnika koji pristupe procesu utopljavanja svojih objekata te s predstavnicima KJKP Toplane, a vezano za tarifni model plaćanja grijanja u objektima kolektivnog stanovanja nakon utopljavanja. 
 

Foto: D. S./Klix.ba

 



Finalni tekst Modela energetske efikasnosti je prezentiran Vladi Kantona Sarajevo, a zvanično je usvojen na 105. sjednici Vlade KS u decembru 2017. godine.

Cerić dalje dodaje kako je Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA uspostavila Ured za energetsku efikasnost (Ured EE), a koji je zadužen za realizaciju aktivnosti u okviru Modela energetske efikasnosti. 

"Sporazum između Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i SERDA-e za implementaciju Modela EE potpisan je 25. maja ove godine. Početkom juna raspisan je Javni poziv bankama za izražavanje interesa za kreditiranje korisnika projekta 'Model poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo u funkciji povećanja broja korisnika'", otkrio nam je Cerić.

Kako saznajemo, u narednom periodu očekuje se raspisivanje javnih poziva za izražavanje zainteresovanosti korisnika za realizaciju mjera energetske efikasnosti i izbor korisnika, odnosno objekata na kojima će biti implementirane mjere energetske efikasnosti, kao i aktivnosti javnih nabavki za izbor pružalaca usluga za izradu projektne dokumentacije i energetskih audita.