Pobuna migranata u kampu Lipa: Gađali kamenjem, policija ispalila hice

kamp
U migrantskom kampu Lipa kod Bihaća došlo do pobune većeg broja migranata koji su pričinili i materijalnu štetu na jednom od policijskih vozila.

 

Policija je bila prinuđena upotrijebiti vatreno oružje, odnosno ispaliti hice upozorenja u zrak.

Kako je kazala Snežana Galić, načelnica Krim-policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, sve je počelo u ponedjeljak, oko 1.30 sati iza ponoći, kada se pobunilo 200 do 300 migranta jer im, navodno, nije omogućena ljekarska pomoć.

Istakla je da su migranti bacali su kamenje i druge predmete prema policajcima i radnicima koji rade na osiguranju kampa. Srećom, nije bilo povrijeđenih.

"Da bi zaštitili sebe i svoje živote, policijski službenici su u tom trenutku ispalili dva hica upozorenja u vazduh, a u centar su upućene i dodatne snage radi uspostavljanja reda", dodala je Galić, piše RTV USK.

Kako navodi agencija Srna, Galić je istakla da je situacija u kampu trenutno mirna, te da pripadnici kantonalnog MUP-a rade na rasvjetljavanju ovog slučaja i identifikaciji inicijatora pobune.

Rekla je i da pripadnici MUP-a svakodnevno provode aktivnosti na izmiještanju migranata s javnih površina i iz napuštenih objekata u Bihaću.

"Odvozimo ih u kamp Lipe, a oni se vraćaju. Migrantima je interesantan Bihać i granica, odnosno izlaz u zemlje EU", istakla je Galićeva i dodala da su i jutros dva autobusa sa migrantima odvezena u ovaj kamp.