Počasni konzul Ukrajine zaplakao u HRT-ovoj emisiji: Ovo je katastrofa

23232323
Počasni konzul Ukrajine u Splitu, Ivo Pirić, vidno potresen govorio je u specijalnoj emisiji na HRT-u o stanju u Ukrajini nakon ruske invazije, koju tamo, kaže, niko nije očekivao.

Izrazio je nadu da će svjetske sile pronaći načina da obuzdaju Vladimira Putina i njegov režim mirnim putem, jer ovo što se događa nije rješenje nego katastrofa.

"Otkad je krenula ova agresija, ova invazija unazad dva-tri dana, telefoni ne prestaju zvoniti. Jako je velika panika među stanovništvom, mojim prijateljima iz svijeta sporta, politike, biznisa. Niko nije ovo očekivao. Svi su vjerovali u priču ruskog režima i koncentracija je bila na dvije regije, Donjeck i Lugansk, ali ovaj iznenadni napad na praktično cijelu Ukrajinu niko nije očekivao", rekao je Pirić.

Kazao je da se Ukrajinci bore i daju maksimum, te kako misli da će želja za obranom svoje domovine i svojih porodica pobijediti i nadjačati mehanizaciju koju u ruska vlast pokazuje kao izvor svoje moći.

Govoreći kroz suze o tome kako je dosad iz Ukrajine doveo oko 2.500 djece i branitelja, istaknuo je da je već vidio mnogo užasa koji im se događao.

"Tako da opet ovo sve proživljavati, jako je teško i za mene, moju obitelj, za moje prijatelje i vjerujem da će ovo prestati jer nema smisla. Ovo je katastrofa", rekao je Ivan Pirić, izvinjavajući se na suzama.

"Riječi koje smo cijelo vrijeme slušali s druge strane, kao bratski narod Ukrajine, zemlje koju volimo i s kojom smo jako vezani, sve su te floskule ovim činom i naredbom predsjednika Putina na invaziju na Ukrajinu, slobodnu i demokratsku zemlju, pale u vodu", kazao je.

Kompletno gostovanje možete pogledati ovdje, a emotivni dio od 03:10 minute.

Foto : Screenshot