Počasni konzulat BiH u Bjerutu od ponedjeljka na novoj lokaciji

konzulat
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH razgovarao sa počasnim konzulom BiH u Libanu

 

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić je telefonski razgovarao s počasnim konzulom BiH u Republici Liban  Zijadom Issom.

Na početku razgovora zamjenik ministrice Brkić je u ime Ministarstva vanjskih poslova BiH i u lično ime počasnom konzulu Issi izrazio najdublje saučešće povodom tragičnog događaja razorne eksplozije i pogibije uposlenika na osiguranju Počasnog konzulata BiH u Bejrutu. 

Zamjenik Brkić se tokom razgovora interesirao za trenutno stanje u Bejrutu nakon razorne eksplozije koja se prije dva dana dogodila u glavnom gradu Libana, i o mogućim vidovima pomoći stanovništvu stradalog Bejruta.

Počasni konzul Issa se zahvalio zamjeniku Brkiću na brizi, interesiranju i podršci te naglasio kako je u ovom trenutku najvažnije pomoći nastradalim žiteljima Bejruta. S obzirom na to da je Počasni konzulat BiH u Bejrutu uništen u eksploziji, počasni konzul Issa je izvijestio kako će već od  ponedjeljka, 10. avgusta 2020. godine, Počasni konzulat početi funkcionirati na novoj lokaciji te će biti na usluzi svima kojima je potrebna konzularna pomoć.  Istaknuo je važnost Počasnog konzulata BiH koji predstavlja sponu između naše zemlje i Libana. 

Sagovornici su izrazili nadu da će se Bejrut čim prije oporaviti nakon tragičnog događaja, posebno imajući u vidu da je grad kroz istoriju prolazio kroz mnogo teških situacija i iznova se uzdizao.