Počela 16. Likovna kolonija za djecu centra Duga

Bihaćka mjesna zajednica Kulen Vakuf i ove godine domaćin je tradicionalne 16. Likovne kolonije za centar Duga, saopćeno je iz ureda gradonačelnika.

U prisustvu umjetnika iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja danas i sutra održava se likovna kolonija čija djela umjetnici daruju Centru za nezbrinutu djecu Duga.

Ovu veliku humanitarnu manifestaciju podržala je i gradska uprava Bihaća kao generalni pokrovitelj, a umjetnike je pozdravio je i poželio im ugodan boravak Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

„Danas su osjećaji svih nas prisutnih malo pomješani. Tužni smo jer je ovo prva kolonija bez našeg Admira, a sretni jer ćemo njegovo djelo i rad Centra nastaviti svi zajedno podržavati na čelu sa njegovom suprugom Sabinom. Hvala svima koji su danas došli i dali podršku, a posebna zahvala i grupi Zabranjeno pušenje i njihovom frontmenu Seji Sexonu  koji su došli i dali podršku“- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Prema riječima Sabine Lješčanin u centru Duga trenutno boravi 18 mališana o kojima se brine vrijedno osoblje centra. Ona je zahvalila svima na podršci pri organizaciji kolonije, naglasivši da Centar Duga nastavlja svoj predani i odgovorni posao, uvjerena da pomoć dobrih ljudi neće izostati.

„Došli smo da podržimo ovu slatku djecu i mi ćemo podržati i aukciju slika u Sarajevu i biti dio pozitivne priče jer ova djeca i ovo osoblje to zaslužuju. Sretan sam da sam danas ovdje sa ovim divnim ljudima koji su došli da svojim djelima podrže rad centra“ – kazao je Sejo Sexon, frontmen grupe Zabranjeno pušenje. 

Prva kolonija je održana 17. maja 2002. godine, na Dan rijeke Une, a od početka suorganizator događaja je JU Gradska galerija Bihać. Prvi put kolonija je imala lokalni karakter, a iz godine u godinu broj učesnika se povećavao da bi  postala internacionalni događaj.

Izvor: