Počela gradnja poslovne zone u Cazinu, prioritet nova pristupna cesta (FOTO)

U Poslovnoj zoni Ratkovac u Cazinu započeli su infrastrukturni radovi na izgradnji dijela glavne saobraćajnice sa javnom rasvjetom, kao i vodovodne i hidrantske mreže. Projekat vrijedan skoro 700.000 KM finansira Grad Cazin, uz podršku MEG projekta Vlade Švicarske i UNDP-a.

Nakon što je izvršen otkup većeg dijela zemljišta u procesu izgradnje Poslovne zone Ratkovac, za što je uloženo oko dva miliona maraka, Gradska uprava Cazina pokrenula je čitav niz aktivnosti koje se odnose na izgradnju infrastrukture i pretvaranja zemljišta u Ratkovcu u građevinsko područje. U te svrhe Grad Cazin izdvojio je oko milion i pol maraka. 

Ovih dana započinje izgradnja dijela primarne saobraćajnice i javne rasvjete, kao i vodovodne i hidrantske mreže.

"Gradska uprava nastavlja sa svojim aktivnostima koje se odnose na opremanje Poslovne zone Ratkovac u cilju njenog stavljanja u funkciju. Trebamo da počnemo sa aktivnostima na izgradnji dijela glavne saobraćajnice u dužini od 370 metara sa javnom rasvjetom, kao i vodovodnu i hidrantsku mrežu, s kojom će, zajedno sa prethodno urađenim projektima, oko 150 dunuma zemljišta biti opremljeno sa cjelokupnom infrastrukturom koje će u budućem periodu biti stavljena investitorima za njihove poslovne aktivnosti", rekao je Admir Pjanić, šef Službe za privredu Grada Cazina.

Ukupna vrijednost projekta je 690.000 KM, od čega 260.000 KM dolazi iz MEG projekta koji je inicijativa švicarske vlade, a provodi ga UNDP u BiH, dok ostatak finansira Grad Cazin. U cilju unaprjeđenja vodne infrastrukture i rješavanja gubitaka u vodovodnim sistemima u BiH, UNDP je pokrenuo tzv. MEG projekt kojeg finansira Vlada Švicarske. Tokom četiri godine, koliko traje prva faza projekta, 18 općina i gradova u BiH dobit će 21 milion maraka za intervencije u infrastrukturi u resorima privrede i zaštite okoliša, te podršku u zapošljavanju lokalnog stanovništva. Iz USK u ovaj projekat uključene su općine Bosanska Krupa, Sanski Most, Velika Kladuša, te gradovi Bihać i Cazin.

"Projekat općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja, odnosno MEG projekat bavi se raznim aktivnostima unaprjeđenja rada javne uprave i usluga prema građanima i poslovnom sektoru. Kao nagradu za uspješan rad sa Gradom Cazinom i izvršenje svih zajedničko dogovorenih zadataka i planova koje smo imali od Vlade Švicarske odobren je iznos granta s kojim nastojimo podržati Grad Cazin u otvaranju ove Poslovne zone za nove poslovne subjekte i, nadamo se, nova radna mjesta", kazao je Vahidin Ogrešević, predstavnik Regionalnog ureda UNDP-a u Bihaću.

Uspostavom kompletne infrastrukture u Poslovnoj zoni Ratkovac, Grad Cazin će prvi put biti u mogućnosti dati konkretne ponude investitorima i privrednicima. Planirano je da u prvoj fazi 150 dunuma površine bude potpuno opremljeno potrebnom infrastrukturom i ponuđeno investitorima za različite proizvodne djelatnosti i pod povoljnim uvjetima.