U cazinskoj galeriji "pod vedrim nebom" stvaraju kipari iz regije (FOTO)

Unutar Parka skulptura, jedinstvenog na ovim prostorima, a u okrilju nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac, sa radom je jučer otpočela još jedna kolonija skulptora „Ostrožac“.

Ova galerija monumentalnih kipova pod vedrim nebom i ove godine okupila je akademske kipare Bosne i Hercegovine, ali i regije.

Tako će idućih deset dana, koliko traje Kolonija, u Cazinu boraviti Adrian Marok iz Hrvatske, mladi akademski kipar i Marko Zelenko, akadmeski kipar sa adresom na slovenskom primorju. Iz Sarajeva, sa Akademije likovnih umjetnosti BiH, koja je dugogodišnji partner JU „Kulturni centar“ Cazin u realizaciji ove manifestacije od značaja za FBiH, prisutni su studenti Haris Kusturica i Dolores Mrnjavac, u pratnji mentora, kipara Samira Sućeske. Njima će se u narednim danima pridružiti i cazinska kiparica Aida Begić.

Tradicionalno, uz rad kipara u oblikovanju autohtonog kamena bihacita, naši cazinski umjetnici, dugogodišnji učesnici i osnivači Kolonije, Ismet Kasumović i Nurija Ljubijankić, radit će salonske skulpture u terakoti.

Ovo je događaj od velikog značaja za Cazin i Krajinu, a izrađeni kipovi ostaju u trajnom vlasništvu.