Počela manifestacija „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“: “Sjećanje na zločine i žrtve mora se njegovati i čuvati zbog budućih generacija”

U bratunačkom naselju Hranča danas je učenjem tewhida započela manifestacija „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“, kojom će se preživjeli stanovnici ovog podrinjskog mjesta prisjetiti najstravičnijih zločina tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, te odati počast nedužno ubijenim bošnjačkim civilima.

 

Na današnji dan, prije 26 godina, započeo je progon Bošnjaka iz naselja Hranča, ali ujedno i progon i etničko čišćenje na području cijele opštine Bratunac. Naselje Hranča je u potpunosti spaljeno od 3. do 9. maja 1992. godine, a više desetaka Bošnjaka je ubijeno na kućnim pragovima od strane komšija Srba, potpomognutih od strane JNA i paravojnih formacija.

Mnogobrojni muškarci su zatvoreni u logor Osnovne škole Vuk Karadžić u Bratuncu, dok su neki zatvoreni u logor Sušica u Vlasenici.

Centralni događaj ove manifestacije, koja će trajati do 16. maja, jeste dvanaesta kolektivna dženaza žrtvama genocida od 1992. do 1995. godine, koja će biti klanjana 12. maja ove godine. Za dženazu je do sada, prema posljednjim informacijama, identifikovana samo jedna žrtva, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo porodica.

Današnji tewhid je proučen u mektebu u Hranči, uz prisustvo više stotina preživjelih Bratunčana, a ovom događaju je, uz predstavnike lokalne vlasti, udruženja žrtava i Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

-Važno je da se sjećamo ovih datuma, jer bez njih neće biti ni nas. Mislim da nije dovoljno samo obilježavati ove datume u našim naseljima, ove datume treba obilježavati u našim kućama. Ne smije postojati nijedna šehidska porodica, a da ne obilježava dan kada je ubijen njihov član porodice. Nažalost, toga danas ima. Nažalost, imamo šehidskih porodica koje se i ne sjećaju više kada je ubijen njihov član porodice, kazao je Salkić, navodeći da se sjećanje na zločine i žrtve mora njegovati i čuvati zbog budućih generacija, te kako se isto zlo ne bi ponovilo i u budućnosti.

Nakon tewhida i klanjanja podne namaza, preživjeli Bratučani su posjetili masovnu grobnicu Borkovac. U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod, u Hranči su promovisane knjige „Kobno raspuće“ i „Dugo svitanje“, autora Halida Kadrića.

Inače, proces povratka u naselje Hranča je započeo 2001. godine, a od tada su obnovljeni brojni stambeni objekti, te je modernizirana putna infrastruktura. Ovo mjesto je  jedan od uspješnih primjera povratka u Podrinju.

Međutim, odnose i danas opterećuje činjenica da zločinci i danas nisu kažnjeni, te da pravda nije zadovoljena. Bošnjaci u ovom mjestu, kao i u drugim podrinjskim mjestima su prisiljeni danas gledati odgovorne osobe koje su učestvovale u njihovom progonu. No, uprkos svemu, Bošnjaci su odlučni da ostanu svoji na svome, potpuno uvjereni da čine ispravnu stvar za sebe, svoje porodice, domovinu i buduće generacije.