Počela proizvodnja maslinovog ulja u Stocu

Planirana prerada 20 tona masline.

Udruženje Hercegovački plodovi Mediterana nedavno je pokrenulo proizvodnju maslinovog ulja u Crnićima kod Stoca. Proces prerade odvija se na način da proizvođači maslina donose plodove koje u Udruženju preuzimaju, vagaju, zatim posebnom mašinom čiste i peru, nakog čega slijede mljevenje, miješanje, te odvajanje ulja iz tijesta maslina centrifugom, kao završna faza procesa.

Dobra sezona

Iz Udruženja pozivaju zainteresovane za preradu da se jave i dogovore termine za preradu. Budući da se radi o malim količinama, u Udruženju napominju da ne rade prodaju, već samo preradu. Prema njegovim riječima, zasad su to male količine ulja i još nema ozbiljnije priče o plasmanu na tržište.

Ipak, za nekoliko godina u planu je i povećanje proizvodnje. Veći proizvođači, ističe Raič, sami već rade prodaju ulja i pokazatelj su da korisnici počinju uviđati kako je kvalitet hercegovačkih ulja na zavidnom nivou, te ga žele kupovati i bez obzira na to što mu je cijena oko 25 KM.

- Uljara koju smo dobili od vlade Italije je malog kapaciteta, otprilike 80 kilograma po satu, a planirana prerada ove godine je oko 20 tona. Uljaru koriste svi članovi Udruženja, ali i ostali zainteresovani uzgajivači, kaže predsjednik Udruženja Zoran Raič.

Posljednja sezona bila je, kaže, itekako dobra za maslinare. Tako je i uljara posljednjih dana “rasprodana”, pa se na termine ponekad mora sa strpljenjem čekati.

- Već 15 dana ne gasimo mašine. Taj trend zadržat će se vjerovatno i tokom narednih desetak dana kada će uslijediti kraj berbe, dodaje.

Hercegovačko maslinovo ulje visoko je kvalitetno, ali djelatnost proizvodnje još nije poprimila očekivane razmjene.

Standardi

- Radi se o ekstradjevičanskim uljima koja tradicionalno dobijaju najveće ocjene na stručnim analizama. I preostale dvije uljare u Hercegovini, u Ljubuškom i Čapljini opremljene su prema najsavremenijim standardima, pa očekujemo da se dugoročno poljoprivrednici ovdje više okrenu maslinarstvu. Trenutno se proizvodi količina ulja, koja nije dovoljna ni za nas, rekao je.

U fokusu Udruženja su, navodi, sve mediteranske kulture koje uspijevaju u ovom dijelu BiH. Uzgajivači su se udružili još prije 12 godina, a u međuvremenu je nastao i Sajam Hercegovački plodovi Mediterana, koji je već prerastao u respektabilnu manifestaciju.