Počela provjera diploma u FBiH, prvi rezultati za šest mjeseci

Ministrica se osvrnula i na pitanje vjerodostojnosti diploma zaposlenih u školama na području FBiH.

Sve federalne institucije započele su provjeru diploma svojih uposlenika, za što im je dat rok od šest mjeseci kada bi trebali biti poznati i prvi rezultati provedene revizije.  

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović kazala je kako se, u skladu s inicijativom koju je usvojila Vlada Federacije BiH, revizija diploma zaposlenih u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim poduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH, ali i privrednim društvima u većinskom vlasništvu FBiH, provodi planiranom dinamikom.

- Vrlo je važno da su svi akteri ovog procesa pokazali dobru volju i da sinhronizirano radimo, pa s pravom očekujem da ćemo sve i završiti u predviđenom roku – dodala je Dilberović.

Prema njenim riječima, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke izvršilo je provjeru većine diploma svojih zaposlenika.

- Prema našim saznanjima, i svi drugi na nivou FBiH su započeli s provjerom diploma svojih zaposlenika, ali, naravno, sama dinamika različita je i ovisi o specifičnosti određene institucije i organizacije. No, proces je počeo, stvari su se pokrenule i sada nastavljamo dalje do konkretnih rezultata – kazala je federalna ministrica.

Kako je poznato, zadužene su spomenute institucije, tijela, organi uprave i upravne organizacije, javna poduzeća i ustanove te privredna društva da od obrazovnih ustanova koje su izdale diplome o stečenoj stručnoj spremi njihovih zaposlenika zatraže provjeru vjerodostojnosti istih, i to u roku od 6 mjeseci, u kojem su dužni i dostaviti svoje izvještaje o realizaciji provedenog.

Za koordinaciju svih aktivnosti zaduženi su Ministarstvo obrazovanja i nauke i Federalno ministarstvo pravde koji će, na kraju, sačiniti kompletnu informaciju za Vladu FBiH, prenosi Dnevni Avaz.

Kada su u pitanju niži nivoi vlasti, na njima je da donesu odluku i krenu u ovaj proces, s ciljem smanjenja svih negativnih pojava, kao što je i korupcija u obrazovanju.

Ministrica se osvrnula i na pitanje vjerodostojnosti diploma zaposlenih u školama na području FBiH, kazavši kako joj je, kao predsjedavajućoj Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u FBiH, bilo izuzetno važno da se ova inicijativa predstavi i razmotri na tom tijelu.

- Prisutni kantonalni ministri iskazali su nam bezrezervnu podršku te spremnost za provođenje revizije diploma i na kantonalnom nivou, prema modelu koji bude primijenjen u Federaciji, ali u skladu sa svojim nadležnostima. To nam je vrlo važno jer su kantoni, kao kreatori i nositelji obrazovnih politika, upravo i odgovorni za uspostavu transparentnog, nekorumpiranog i kvalitetnog obrazovanja u Federaciji Bosne i Hercegovine, što, naravno, uključuje i pitanje vjerodostojnosti zaposlenih u obrazovnom sustavu, odnosno vjerodostojnosti njihovih diploma – naglasila je Dilberović.  

Ministrica smatra i kako se problem korupcije može uspješno riješiti samo intersektorskom saradnjom, kao i neprestanom kampanjom o štetnosti korupcije za cijelu zajednicu, posebno kroz obrazovni sistem kojem trebaju biti definirane mjere i postupci osiguranja kvaliteta na svim nivoima.

 - Uglavnom, suština cijele ove priče je da zaštitimo sve one poštene ljude koji su svojim radom i odricanjima došli do svojih zvanja, od onih koji su to učinili prevarama, pri čemu nanose i nepopravljivu štetu cijelom našem društvu i zajednici. Federalno ministarstvo obrazovanja i znanja je trajno opredjeljenje za gradnju društva znanja, ali to se društvo, ponavljam, ne gradi na falsificiranim diplomama. Stoga i moramo vratiti povjerenje u naš sistem odgoja i obrazovanja, ali i zaštiti ga od svih onih koji ga zloupotrebljavaju – zaključila je Dilberović.