Počela sa radom 53. kolonija skulptora Ostrožac

kolonija
Grad Cazin i ove godine je domaćin koloniji skulptora, manifestaciji koja se po 53 put održava.

 

U ambijentu zamka Ostrižac, cazinski Kulturni centar organizovao je rad kolonije i ove godine.
Rad u zaku Ostrožac je već započeo umjetnik iz susjedne Hrvatske, akademski kipar Ivan Nestić a danas mu se pridružio profesor Samir Sućeska sa svojim studentima sa Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva Hanom Hurem i Admirom Šurkovićem.


Manifesticiju je podržala Vlada Unsko-sanskog a kantona a premijer Mustafa Ružnić poželio je dobrodošlicu umjetnicima i studentima ALU.
-Od 1969. zamak Ostrožac zamak naseljavaju umjetnici i pretvaraju ga u jedinstveni atelje i galeriju skulptura pod vedrim nebom. Ova je manifestacija oživljena i nakon ratnog prekida i postala institucija. Ovo mjesto mora, i u današnjim okolnostima biti sjedištem skuptora i treba otvarati nove mogućnosti razvoja ove izvanredne manifestacije, a sve u sklopu obnove zdanja Ostrozac. Kada je osnovana ova manifestacija imala je podršku tadašnjeg republičkog fonda, danas je podržava samo Vlada Kantona.

Ovo je tradicionalna i jedinstvena manifestacija koja bi morala biti u kalendarima kulturnih dešavanja u vrhu države, jer ne samo da okuplja vrhunske skulpture već duže od pola stoljeća nego i upisuje u ljetopis i mlade umjetnike koji, upravo ovdje, ostavljaju u kamenu svoje prve tragove , kazao je premijer Ružnić na zvaničnom otvaranju ovogodišnje kolonije skulptora Ostrožac.

No video provider was found to handle the given URL. See the documentation for more information.