Počela sanacija Centralnog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi

Krupa
U Bosanskoj Krupi je danas počela sanacija Centralnog spomen-obilježja. U narednih 30-ak dana sredstvima Općine Bosanska Krupa u iznosu od 23 hiljade KM bit će saniran bazen u kojem se nalazi fontana i prizme/stubovi na kojima su ispisana imena 503 borca iz Bosanske Krupe poginula u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, zajedno sa svojim komandantom Mirsadom Crnkićem.

U znak sjećanja na borce, njihovu herojsku i nadljudsku borbu u kojoj su položili svoje živote, te za izuzetne zasluge u odbrani i oslobađanju kako općine Bosanska Krupa tako i Bosne i Hercegovine, Centralno spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi je izgrađeno 2010. godine. Nakon decenije došlo je vrijeme za njegovu sanaciju koja će, kako kažu nadležni, biti urađena sa boljim i kvalitetnijim materijalima.

„Iako se nalazimo u stanju prirodne nesreće i sve snage usmjeravamo na sprečavanje širenja zaraze, postoje stvari, aktivnosti koje ne trebaju i ne moraju čekati. Spomen-obilježje je nama sveto mjesto, srce i duša Bosanske Krupe, njenih građana i ne možemo ga zapustiti. Prije deset godina je izgrađeno i sasvim je očekivana njegova sanacija. Naravno, neće promijeniti izgled, samo će se popraviti ili zamijeniti ono što je dotrajalo i to sa izdržljivijim materijalima“, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović. 

Podsjetimo, spomen-obilježje su u znak sjećanja na poginule borce Bosanske Krupe u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995, najbolje sinove BiH, izgradili Općina Bosanska Krupa i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine uz podršku kantonalnih vlasti. Za mjesto je na prijedlog pomenute Organizacije odabrana lokacija u Šehidskoj ulici, u centru općine. Autor je „Restauro“ d.o.o. iz Sarajeva. 

Spomen-obilježje je na površini od 120 m² predstavljeno kolonadom zgrada (stubova) koji se izdižu iz vode, dok ih ona prati u tom izdanju dajući im život. Oni se izdižu kao šehidi koji su svojim životima omogućili izgradnju Bosanske Krupe i cijele naše domovine, Bosne i Hercegovine.