Počela sjednica Predstavničkog doma, nisu stigli poslanici SNSD-a

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine izjašnjavat će se danas ponovo o hitnoj proceduri donošenja seta zakona kojima se predviđa povećanje akciza na naftu i naftne derivate te lož-ulje za 15 feninga.

Na prethodnoj sjednici zastupnici nisu prihvatili hitnu proceduru donošenja tih zakonskih rješenja, a potom je zakone razmatralo Vijeće ministara te ih uz mišljenje Zakonodavnopravnog sektora uputilo u parlamentarnu proceduru.

Tako, ponovo predloženi set zakona, u hitnoj proceduri podržali su delegati Doma naroda PSBiH na prošloj sjednici, a danas bi se o proceduri donošenja zakona i tim zakonskim rješenjima trebali izjašnjavati poslanici.

Povećanje prihoda od akciza, ukoliko se danas usvoji set zakona, bile bi korištene za izgradnju cesta i autocesta, ali poslanici koji su protiv povećanja akciza smatraju da će se novi nameti, tvrde, odraziti na bh. građane i posebno privrednike.

No, usvajanje tih zakona jedan je i od uvjeta za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), odnosno to je uvjet da bi BiH uspješno prošla prvi pregled u okviru Proširenog aranžmana i bila joj doznačena tranša od blizu 155 miliona KM.

Vijeće ministara BiH stoga je predložilo da se po hitnom zakonodavnom postupku danas razmatraju izmjene zakona o akcizama, o sistemu indirektnog oporezivanja te o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Na početku današnje sjednice predsjedavajući Doma Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije - SDA) kazao je da sjednici prisustvuje 28 poslanika.

Početku sjednice ne prisustvuju zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji su na prethodnoj sjednici glasali za hitnost procedure donošenja seta zakona o akcizama.

Pred zastupnicima je i zahtjev Vijeća ministara BiH da se i Prijedlog zаkоnа о оsigurаnju dеpоzitа u bаnkаmа također razmatra po hitnom postupku, a hitnu proceduru predložio je poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Predrag Kožul za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

 

(Izvor: FENA)